Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Внесено зміни до Податкового кодексу та Закону про ЄСВ, які стосуються сплати ПДФО, військового збору і ЄСВ з доходів працівників та гіг-спеціалістів

01 січня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 14.12.2021 № 1946-IX (далі — Закон № 1946). Цим Законом внесено зміни до Податкового кодексу України (далі — ПКУ), які стосуються, зокрема, оподаткування доходів працівників, а також доходів працівників та гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX (далі — Закон № 1667).

Згідно з нормами підпунктів 14.1.282, 14.1.283 і 14.1.284 ПКУ та статті 1 Закону № 1667 терміни в ПКУ вживаються в такому значенні:

резидент Дія Сіті — юридична особа, яка відповідно до Закону № 1667 набула статусу резидента Дія Сіті та згідно з інформацією, що міститься у реєстрі Дія Сіті, перебуває у зазначеному статусі (фактично це ІТ-компанія, яка відповідає вимогам, встановленим для резидентів Дія Сіті статтею 5 Закону № 1667);

реєстр Дія Сіті — реєстр, який ведеться в електронній формі та містить інформацію про юридичних осіб, які перебувають або перебували у статусі резидента Дія Сіті. Цей реєстр веде центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифрової економіки (Мінцифри);

гіг-спеціаліст — фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем;

гіг-контракт — цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов’язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов’язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розділом V Закону № 1667;

спеціалісти резидента Дія Сіті — гіг-спеціалісти, що виконують роботу (надають послуги) на замовлення та на користь (в інтересах) резидента Дія Сіті на підставі гіг-контракту, укладеного в порядку, передбаченому Законом № 1667, та/або особи, які перебувають із резидентом Дія Сіті у трудових відносинах.

Особливості оформлення резидентом Дія Сіті трудових відносин з працівниками та цивільно-правових відносин з гіг-спеціалістами, порядок виплати винагороди за виконану роботу та страхових виплат (матеріального забезпечення) вказаним особам визначено у розділі V (статтях 16–24) Закону № 1667.

Згідно зі статтею 16 Закону № 1667 при наймі працівника резидент Дія Сіті може укладати з ним контракт як особливу форму трудового договору, в якому за угодою сторін визначаються строк дії трудового контракту, права, обов’язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці, умови розірвання трудового контракту (в тому числі дострокового) та інші умови.

Відповідно до статті 17 Закону № 1667 з гіг-спеціалістом резидент Дія Сіті укладає гіг-контракт (цивільно-правовий договір) у письмовій (електронній) формі. Цивільно-правовий договір не вважається гіг-контрактом, якщо в ньому прямо не зазначено про укладення саме гіг-контракту. Строк дії гіг-контракту, права, обов’язки та відповідальність сторін гіг-контракту, винагорода гіг-спеціаліста, умови припинення гіг-контракту та інші умови визначаються у гіг-контракті за домовленістю сторін з урахуванням особливостей, визначених цим Законом. Послуги (роботи), що надаються (виконуються) за гіг-контрактом, можуть полягати у виконанні функцій певної посади, зокрема функцій головного інженера, відповідальної особи, яка організовує роботу, пов’язану із захистом персональних даних під час їх оброблення. Укладення та виконання гіг-контракту не є здійсненням підприємницької чи іншої господарської діяльності гіг-спеціаліста. За відсутності підтверджень, що резидент Дія Сіті ввів фізичну особу в оману щодо правової природи вчиненого правочину, укладення та/або виконання гіг-контракту не може вважатися вступом у трудові відносини.

Враховуючи вищевикладене, розглянемо зміни, внесені Законом № 1946 до ПКУ, які стосуються оподаткування доходів працівників та гіг-спеціалістів.

Підпункт 164.2.16 ПКУ доповнено новим підпунктом «г», а підпункт «в» викладено в новій редакції. Внаслідок цього тепер до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається сума пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до закону, страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), у тому числі за договорами добровільного медичного страхування та за договором страхування додаткової пенсії, внесків на пенсійні вклади, внесків до фонду банківського управління, сплачена будь-якою особою – резидентом за платника податку чи на його користь, крім сум, що сплачуються, зокрема:

в) роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку та/або за договорами добровільного медичного страхування в межах 30% нарахованої заробітної плати такому працівнику;

г) резидентом Дія Сіті за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення та/або за договорами добровільного медичного страхування платника податку – гіг-спеціаліста в межах 30% нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту.

Таким чином, з 01.01.2022 звільняються від оподаткування податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) та військовим збором (далі — ВЗ) пенсійні внески у межах недержавного пенсійного забезпечення та страхові платежі (внески) за договорами добровільного медичного страхування, що сплачуються:

роботодавцем-резидентом за свій рахунок за (на користь) працівника в розмірі не більше 30% нарахованої йому заробітної плати за місяць;

резидентом Дія Сіті за свій рахунок за (на користь) гіг-спеціаліста в розмірі не більше 30% нарахованої йому винагороди за місяць.

Нагадаємо, що до 01.01.2022 згідно з підпунктом «в» підпункту 164.2.16 ПКУ звільнялися від оподаткування ПДФО та ВЗ лише пенсійні внески, сплачені роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку, якщо така сума не перевищувала 15% нарахованої цим роботодавцем суми заробітної плати платнику податку протягом кожного звітного податкового місяця, за який сплачується пенсійний внесок, внесків до фондів банківського управління, але не більш як 2,5 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на відповідний рік, у розрахунку за місяць за сукупністю таких внесків.

Також ПКУ доповнено новим пунктом 170.14-1 (включає підпункти 170.14-1.1 – 170.14-1.5), яким встановлено особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія Сіті.

Податковим агентом платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом № 1667, є резиденти Дія Сіті (пп. 170.14-1.1 ПКУ).

Згідно з підпунктом 170.14-1.2 ПКУ за ставкою ПДФО, визначеною пунктом 167.2 ПКУ — 5%, оподатковуються доходи платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачуються на його користь резидентом Дія Сіті у вигляді:

а) заробітної плати;

б) винагороди за гіг-контрактом, укладеним у порядку, передбаченому Законом № 1667, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;

в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Вищенаведені положення застосовуються до загального (річного) оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати чи винагороди, що нараховується (виплачується, надається) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, розмір якого не перевищує еквівалент 240 тисяч євро за календарний рік за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на 1 січня звітного податкового року (у 2022 році — не перевищує 7 421 424 грн. (30,9226 х 240 000 євро)). При цьому в цілях розрахунку такого розміру до нього не включається дохід спеціаліста резидента Дія Сіті, оподаткований податковим агентом – резидентом Дія Сіті у порядку, передбаченому підпунктами 170.14-1.4 – 170.14-1.5 ПКУ (див. нижче), за ставкою ПДФО, встановленою пунктом 167.1 ПКУ — 18%. У разі якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, до суми такого перевищення застосовується ставка ПДФО, встановлена пунктом 167.1 ПКУ — 18%, при цьому платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) і самостійно сплатити ПДФО з суми такого перевищення (пп. 170.14-1.3 ПКУ).

У разі якщо запис про втрату податковим агентом статусу резидента Дія Сіті здійснено за результатами судового оскарження рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті, що не було скасовано, такий податковий агент зобов’язаний у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду (тобто протягом 30 календарних днів після закінчення звітного місяця), самостійно нарахувати та сплатити (перерахувати) за власний рахунок до бюджету ПДФО за ставкою 18% щодо доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, передбачених підпунктами «а» – «в» підпункту 170.14–1.2 ПКУ (див. вище), що були виплачені протягом періоду з дня прийняття уповноваженим органом рішення про втрату статусу резидента Дія Сіті до дня внесення запису про втрату податковим агентом статусу резидента Дія Сіті. При цьому сума такого сплаченого ПДФО податковим агентом не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу спеціалістів резидента Дія Сіті (пп. 170.14-1.4 ПКУ).

У разі якщо податковий агент – резидент Дія Сіті у відповідний календарний місяць не відповідав вимогам, визначеним пунктами 2, 3 частини 1 статті 5 Закону № 1667, такий податковий агент зобов’язаний у межах Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок) самостійно нарахувати ПДФО за ставкою 18% щодо доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, передбачених у підпунктах «а» – «б» підпункту 170.14-1.2 ПКУ (див. вище), що були виплачені протягом такого календарного місяця, та сплатити його до подання Податкового розрахунку. При цьому сума такого сплаченого ПДФО податковим агентом не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу спеціалістів резидента Дія Сіті (пп. 170.14-1.5 ПКУ).

Оскільки відповідно до пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ об’єктом оподаткування ВЗ є доходи, які оподатковуються ПДФО (за деяким виключенням), то всі вищенаведені оподатковувані ПДФО доходи обкладаються ВЗ за ставкою 1,5%.

Законом № 1946 пункт 170.5 ПКУ доповнено підпунктом 170.5.5, яким встановлено, що не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку дивіденди, які нараховуються на його користь емітентом корпоративних прав, який є резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах, за умови що таким резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах не здійснювалася виплата дивідендів за акціями або іншими корпоративними правами протягом двох календарних років поспіль.

Резидент Дія Сіті – платник податку, що сплачує податок на прибуток підприємств на особливих умовах, — це резидент Дія Сіті, який у порядку, передбаченому пунктом 141.10 ПКУ, обрав або перейшов на відповідний режим оподаткування. Резиденти Дія Сіті, які не обрали (не перейшли) на відповідний режим оподаткування, сплачують податок на прибуток підприємств на загальних підставах та вважаються резидентами Дія Сіті, що не є платниками податку на особливих умовах (пп. 14.1.282-1 ПКУ).

Що стосується нововведень у сплаті єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), то пунктом 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1946 внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ).

Статтю 8 Закону про ЄСВ доповнено частиною 14-1, згідно з якою ЄСВ для платника – резидента Дія Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пунктами 2, 3 частини 1, пунктом 10 частини 2 статті 5 Закону № 1667, встановлюється:

а) на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», — у розмірі мінімального страхового внеску;

б) на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом № 1667, — у розмірі мінімального страхового внеску.

Частину 6 статті 4 Закону про ЄСВ викладено в новій редакції, якою встановлено, що особи, зазначені у пунктах 4 і 5 частини 1 цієї статті (тобто фізичні особи – підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність), які мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті в порядку та на умовах, передбачених Законом № 1667, звільняються від сплати за себе ЄСВ за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску. Такі особи можуть бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення ними бази нарахування за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску. Самостійно визначена такими особами база нарахування не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ, встановлену цим Законом. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Пунктом 3 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1946 встановлено, що протягом строку, визначеного частиною 2 статті 3 Закону № 1667, а саме протягом 25 років з дня внесення до реєстру Дія Сіті запису про першого резидента Дія Сіті, держава гарантує стабільність визначених цим Законом умов оподаткування резидентів Дія Сіті, а також залучених ними працівників та гіг-спеціалістів. Гарантії стабільності умов оподаткування не поширюються на зміни законодавства України, що стосуються питань оборони, національної безпеки, забезпечення громадського порядку та охорони довкілля.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми