Индикатор надёжности

Подсказка: Рекомендуется задать пароль длиной не менее двенадцати символов. Чтобы сделать его надёжнее, используйте буквы верхнего и нижнего регистра, числа и символы наподобие ! " ? $ % ^ & ).

Внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних засобами Порталу «Дія»

02 жовтня 2024 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг» від 01.10.2024 № 1125. Цією постановою внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану» від 05.06.2024 № 650 (далі — Порядок № 650), про норми якого ми докладно повідомляли (дивстаттю «Нові Порядки бронювання військовозобов’язаних та критерії визначення підприємств критично важливими для економіки та потреб ЗСУ» у ВПЗ № 6/2024, стор. 68).

Зміни до Порядку № 650 передбачають додаткову умову для включення працівника до списку військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі — списки) засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, тобто через Портал «Дія», а також збільшення інформації, яку роботодавці мають надати щодо працівників, які пропонуються до бронювання.

Так, абзац другий пункту 13 Порядку № 650 доповнено нормою, згідно з якою до списку включаються військовозобов’язані, які взяті на персональний військовий облік у відповідному державному органі, підприємстві, установі.

Отже, до списку на бронювання можна включати лише тих працівників, які на підприємстві взяті на персональний військовий облік.

Підпункт 2 пункту 16 Порядку № 650 доповнено абзацами п’ятим – сьомим, внаслідок чого у списку щодо військовозобов’язаного тепер додатково зазначаються такі відомості:

реквізити військово-облікового документа (у паперовій або електронній формі);

військово-облікова спеціальність;

дата уточнення військово-облікових даних.

Таким чином, відтепер, крім прізвища, імені та по батькові, ідентифікаційного номера (за його відсутності — серії (за наявності) та номера паспорта) працівника і строку дії відстрочки, роботодавець повинен зазначати й вищенаведену нову інформацію по працівнику.

Відповідно, змінилися й правила перевірки працівника з метою надання йому статусу заброньованого (взяття на спеціальний військовий облік й надання відстрочки).

Так, пункт 19 Порядку № 650 викладено в наступній новій редакції:

«19. У разі позитивного результату перевірки, проведеної відповідно до пункту 18 цього Порядку, засобами Реєстру військовозобов’язаних переведення військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік на строк дії відстрочки здійснюється автоматично у разі, коли військовозобов’язаний:

перебуває на військовому обліку та має військово-обліковий документ (у паперовій або електронній формі);

уточнив дані щодо перебування на військовому обліку відповідно до пункту 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»;

не перебуває у розшуку.».


Вам також може бути цікаво

Закон України, яким збільшується ставка військового збору, направлено на підпис Президенту України
З 1 жовтня 2024 року оновлено вимоги до організації та проведення профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій
Набув чинності Закон, яким запроваджено додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та відсторонення працівників від роботи
Внесено зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами
Оновлено форму повідомлення про прийняття працівника на роботу
Набрав чинності Закон України, яким врегульовано працю домашніх працівників