Индикатор надёжности

Подсказка: Рекомендуется задать пароль длиной не менее двенадцати символов. Чтобы сделать его надёжнее, используйте буквы верхнего и нижнего регистра, числа и символы наподобие ! " ? $ % ^ & ).

Внесено зміни до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності

27 лютого 2024 року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності» від 15.01.2024 № 78. Цим наказом внесено зміни до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.06.2021 № 1234 (далі — Порядок № 1234).

Так, на початку речення в абзаці третьому пункту 3 розділу II Порядку № 1234 слова та цифри «В період до 01 травня 2022 року» виключено.

Тепер вказаний абзац має таку редакцію:

«На підставі даних медичних висновків, що складають один випадок тимчасової непрацездатності та, які містять посилання на запис у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я про попередній медичний висновок, формуються листки непрацездатності, як продовження випадку непрацездатності, в порядку черговості, незалежно від статусу раніше сформованих листків непрацездатності (крім статусу «сформовано помилково»).».

Отже, вищенаведена норма має застосовуватися не тільки до 01 травня 2022 року, а й після 01 травня 2022 року. На практиці так і було, але тепер це визначено і на нормативному рівні.

Також пункт 3 розділу II Порядку № 1234 доповнено абзацом восьмим такого змісту:

«За наявності у будь-якому із медичних висновків, на підставі яких сформовано листки непрацездатності, що складають один страховий випадок, відмітки про наявність алкогольного та/або наркотичного сп’яніння як причини виникнення тимчасової непрацездатності, відомості про неї відображаються у всіх листках непрацездатності, що складають один страховий випадок.».

Таким чином, усунено прогалину в нормах Порядку № 1234, який раніше не передбачав наявність відмітки про алкогольне та/або наркотичне сп’яніння як причини виникнення тимчасової непрацездатності в наступних листках непрацездатності (далі — ЛН), сформованих за першим (первинним) ЛН, що складають один страховий випадок.

Це приводило до того, що перший (первинний) ЛН, який мав відмітку про алкогольне та/або наркотичне сп’яніння як причину виникнення тимчасової непрацездатності, не оплачувався, а наступні ЛН, створені як продовження попереднього ЛН по цьому ж страховому випадку, не мали відмітку про алкогольне та/або наркотичне сп’яніння як причину виникнення тимчасової непрацездатності, що формально зобов’язувало страхувальників нараховувати «лікарняні» за «безалкогольними» ЛН, хоча пенсійні органи відмовляли в оплаті таких ЛН.

Тепер, за наявності відмітки про алкогольне та/або наркотичне сп’яніння як причини виникнення тимчасової непрацездатності в першому (первинному) ЛН, в наступних ЛН, що складають один страховий випадок, також має бути відмітка про наявність алкогольного та/або наркотичного сп’яніння як причини виникнення тимчасової непрацездатності.

Нагадаємо, що згідно з пунктом 5 частини 1 статті 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV допомога по тимчасовій непрацездатності не надається у разі тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних із таким сп’янінням.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми