Индикатор надёжности

Подсказка: Рекомендуется задать пароль длиной не менее двенадцати символов. Чтобы сделать его надёжнее, используйте буквы верхнего и нижнего регистра, числа и символы наподобие ! " ? $ % ^ & ).

Внесено зміни до форми Повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту

28 липня 2022 року набрала чинності постанова Кабінета Міністрів України «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413» від 26.07.2022 № 835 (далі — Постанова № 835). Цим документом внесено зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413 (далі — Постанова № 413), тобто у форму «Повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту» (далі — повідомлення).

Нагадаємо, що з 05.01.2022 постановою Кабінету Міністрів від 28.12.2021 № 1392 вже вносилися зміни до Постанови № 413, в тому числі форму повідомлення було викладено в новій редакції. Вже тоді ми звертали увагу на те, що назви граф табличної частини форми повідомлення прописані некоректно, а виноска, в якій наведено категорії особи, містить незрозумілий термін «працівники на підставі цивільно-правових договорів». І ось Постановою № 835 помилки та неточності у тексті форми повідомлення виправлено, а саме:

1. Назву графи 9 «Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту» замінено на «Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу***», при цьому у виносці до цієї графи зазначено: «*** Не заповнюється у разі укладення гіг-контракту / цивільно-правового договору».

2. Назву графи 10 «Дати видання наказу або розпорядження про прийняття на роботу/ укладення гіг-контракту» замінено на «Дата видання наказу або розпорядження про прийняття на роботу/ дата укладення гіг-контракту / дата укладення цивільно-правового договору».

3. Назву графи 11 «Дата початку роботи / початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом» замінено на «Дата початку роботи / початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом / початку виконання робіт (надання послуг) особою на підставі цивільно-правового договору».

4. У виносці «**» до графи «5. Категорія особи**» текст «працівники на підставі цивільно-правових договорів» замінено на текст «особи на підставі цивільно-правових договорів». Отже, тепер виноска до графи «5. Категорія особи**» має такий текст:

«** Категорія особи: 1 – наймані працівники за основним місцем роботи; 2 – працівники за сумісництвом; 3 – гіг-спеціалісти за гіг-контрактом; 4 – особи на підставі цивільно-правових договорів.».

Таким чином, тепер якщо резидент Дія Сіті укладає з гіг-спеціалістом гіг-контракт, то він як роботодавець подає до Державної податкової служби до початку роботи гіг-спеціаліста повідомлення, в якому зазначаються, зокрема: у графі 5 «Категорія особи» — 3 (гіг-спеціалісти за гіг-контрактом), у графі 10 «Дата видання наказу або розпорядження про прийняття на роботу / дата укладення гіг-контракту / дата укладення цивільно-правового договору» — дата укладення гіг-контракту, у графі 11 «Дата початку роботи / початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом / початку виконання робіт (надання послуг) особою на підставі цивільно-правового договору» — дата початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом.

Якщо резидент Дія Сіті укладає з особою цивільно-правовий договір, то він як роботодавець подає до Державної податкової служби до початку роботи такої особи повідомлення, в якому зазначаються, зокрема: у графі 5 «Категорія особи» — 4 (особи на підставі цивільно-правових договорів), у графі 10 — дата укладення цивільно-правового договору, у графі 11 — дата початку виконання робіт (надання послуг) особою на підставі цивільно-правового договору.

Роботодавець, який не є резидентом Дія Сіті, у разі прийняття працівника на роботу за укладеним трудовим договором до початку його роботи подає до Державної податкової служби повідомлення, в якому зазначаються, зокрема: у графі 5 «Категорія особи» — 1 (наймані працівники за основним місцем роботи) або 2 (працівники за сумісництвом), у графі 9 — номер наказу (розпорядження) про прийняття на роботу, у графі 10 дата видання наказу (розпорядження) про прийняття на роботу, у графі 11 — дата початку роботи.

Як і раніше, у роботодавця, який не є резидентом Дія Сіті, немає обов’язку подавати повідомлення у разі укладення з фізичною особою цивільно-правового договору на виконання робіт (надання послуг), оскільки Постановою № 413 це не передбачено.

Таким чином, з 27 липня 2022 року роботодавці повинні подавати повідомлення по новій формі, яка враховує вищенаведені зміни. Але якщо програмне забезпечення, яке використовується роботодавцем для подання звітності та інших документів до Державної податкової служби, ще не містить оновленої форми повідомлення, то останнє потрібно подавати за формою, яка діяла раніше аж доки не з’явиться нова.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми