Индикатор надёжности

Подсказка: Рекомендуется задать пароль длиной не менее двенадцати символов. Чтобы сделать его надёжнее, используйте буквы верхнего и нижнего регистра, числа и символы наподобие ! " ? $ % ^ & ).

Збільшено адміністративні штрафи за порушення правил військового обліку та законодавства про мобілізацію

19 травня 2024 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо удосконалення відповідальності за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 09.05.2024 № 3696-IX (далі — Закон № 3696). Цим Законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КоАП), якими посилено адміністративну відповідальність громадян та посадових осіб за порушення правил військового обліку і законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Так, Законом № 3696 статтю 210 КоАП викладено в такій новій редакції:

«Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку —

тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, —

тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період —

тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.».

Таким чином, в особливий період (під час воєнного стану) на громадян за порушення правил військового обліку накладається штраф від 1000 нмдг до 1500 нмдг, тобто від 17 000 грн до 25 500 грн (було — від 50 до 100 нмдг, тобто від 850 до 1700 грн).

Законом № 3696 статтю 210-1 КоАП викладено в такій новій редакції:

«Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію —

тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань — від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, —

тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань — від однієї тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період —

тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань — від двох тисяч до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Таким чином, в особливий період (під час воєнного стану) на посадових осіб юридичних осіб за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зокрема за порушення вимог Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 № 3543-XII, Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII, у тому числі за порушення правил ведення військового обліку військовозобов’язаних, незабезпечення своєчасного оповіщення і прибуття працівників за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦКСП), накладається штраф від 2000 нмдг до 3500 нмдг, тобто від 34 000 грн до 59 500 грн (було — від 300 до 500 нмдг, тобто від 5100 до 8500 грн).

Законом № 3696 частину першу статті 38 КоАП викладено в такій новій редакції:

«Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді)».

Статтю 38 КоАП доповнено новою частиною сьомою такого змісту:

«Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення».

Нагадаємо, що згідно зі статтею 235 КоАП ТЦКСП розглядають справи про такі адміністративні правопорушення: про порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, про зіпсуття військово-облікових документів чи втрату їх з необережності (статті 210, 210-1, 211 (крім правопорушень, вчинених військовозобов’язаними чи резервістами, які перебувають у запасі Служби безпеки України або Служби зовнішньої розвідки України). Від імені ТЦКСП розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право керівники ТЦКСП.

Відповідно до статті 235-2 КоАП Центральне управління та регіональні органи Служби безпеки України розглядають справи про такі адміністративні правопорушення: про порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, про порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, про зіпсуття військово-облікових документів чи втрату їх з необережності (статті 210, 210-1, 211 (у частині правопорушень, вчинених військовозобов’язаними чи резервістами, які перебувають у запасі Служби безпеки України). Від імені Центрального управління та регіональних органів Служби безпеки України розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право начальники Служби мобілізації та територіальної оборони, регіональних органів Служби безпеки України.

Законом № 3696 статтю 258 КоАП доповнено новою частиною пятою, яка має таку редакцію:

«Протокол не складається у разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, розгляд яких віднесено до компетенції територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіональних органів Служби безпеки України (у частині правопорушень, вчинених військовозобов’язаними чи резервістами, які перебувають у запасі Служби безпеки України), якщо особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття на виклик територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце виклику, та за наявності у територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України підтвердних документів про отримання особою виклику».

Отже, якщо в особливий період (під час воєнного стану) особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття на виклик ТЦКСП, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце виклику, та за наявності у ТЦКСП підтвердних документів про отримання особою виклику, штраф, передбачений статтею 210 КоАП, накладається на таку особу без складення протоколу.

Нагадаємо, що згідно зі статтею 337 Кримінального кодексу України ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником ТЦКСП, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, карається штрафом від 300 до 500 нмдг (від 5100 до 8500 грн) або виправними роботами на строк до одного року.

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років (ст. 336 Кримінального кодексу України).


Вам також може бути цікаво

Внесено зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами
Оновлено форму повідомлення про прийняття працівника на роботу
Набрав чинності Закон України, яким врегульовано працю домашніх працівників
Воєнний стан і мобілізацію продовжено ще на 90 днів до 10 листопада 2024 року
Мінекономіки внесло зміни до додатків до акта проведення заходу державного нагляду (контролю) у сфері праці
Кабмін удосконалив механізм нарахування заробітної плати працівникам, працюючим на територіях активних бойових дій