Индикатор надёжности

Подсказка: Рекомендуется задать пароль длиной не менее двенадцати символов. Чтобы сделать его надёжнее, используйте буквы верхнего и нижнего регистра, числа и символы наподобие ! " ? $ % ^ & ).

Держпраці роз’яснила, чи переносяться вихідні дні, на які припадають святкові дні, під час воєнного стану

Головне управління Держпраці в Одеській області надало роз’яснення стосовно перенесення вихідних днів під час воєнного стану.

Нагадаємо, що у 2022 році неробочий день — релігійне свято — Пасха припав на неділю 24 квітня 2022 року. У зв’язку з цим в мирний час на підставі частини третьої статті 67 Кодексу законів про працю України вихідний день — неділя 24 квітня мав бути перенесений на понеділок 25 квітня. Але частиною 6 статті 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX встановлено, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої – п’ятої статті 67 та статей 71 – 73 (святкові і неробочі дні) Кодексу законів про працю України.

Враховуючи те, що святкові та неробочі дні, визначені статтею 73 КЗпП, в період дії воєнного стану скасовуються, регіональне управління Держпраці зробило висновок, що вихідний день у неділю 24 квітня 2022 року не переноситься, а працівники мають працювати в понеділок 25 квітня 2022 року з оплатою праці як у звичайний (не святковий) робочий день.

Такий самий висновок зроблено в редакційній статті. Звертаємо увагу, що якщо воєнний стан буде продовжено з 25 квітня ще на 30 діб, то робочими днями будуть також понеділки 2 і 9 травня, які в мирний час мали бути відповідно вихідним та святковим днями.

Наводимо роз’яснення Головного управління Держпраці в Одеській області повністю.

  

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 РОЗ’ЯСНЕННЯ

 від 04.04.2022

 Перенесення вихідних днів під час воєнного стану

Згідно зі ст. 73 КЗпП одним зі святкових днів в році є Пасха (Великдень), який припадає на неділю.

Відповідно до ст. 67 КЗпП якщо святковий або неробочий день співпадає з суботою або неділею, то вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто 25 квітня (понеділок) мав би бути вихідним.

Однак Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-IX від 15.03.2022 р. (далі — Закон № 2136-IX) встановив додаткові правила на час війни.

Так, ч. 6 ст. 6 Закону № 2136-IX говорить про наступне спеціальне правило: «У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої – п’ятої статті 67 та статей 71 – 73 (святкові і неробочі дні) КЗпП України.»

А це означає, що у період дії воєнного стану не діють вищезазначені статті КЗпП. Отже, немає офіційних святкових та неробочих днів. Тому за цими загальними правилами, встановленими Законом № 2136-IX, під час війни працівники мають працювати в понеділок 25 квітня 2022 р. з оплатою праці як у звичайний (не святковий) робочий день.

 


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми