Индикатор надёжности

Подсказка: Рекомендуется задать пароль длиной не менее двенадцати символов. Чтобы сделать его надёжнее, используйте буквы верхнего и нижнего регистра, числа и символы наподобие ! " ? $ % ^ & ).

Уточнено страхові випадки для нарахування «лікарняних» у зв’язку з відміною антиковідного карантину

З 01 жовтня 2023 року Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв’язку з відміною карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09.08.2023 № 3302-IX (далі — Закон № 3302) внесено зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105). Ці зміни обумовлено відміною антиковідного карантину та набуттям чинності з 01.10.2023 Закону України «Про систему громадського здоров’я» від 06.09.2022 № 2573-IX (далі — Закон № 2573). Останній регулює суспільні відносини у сфері громадського здоров’я та санітарно-епідемічного благополуччя населення, визначає права і обов’язки державних органів та органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб у цій сфері.

Саме для приведення норм Закону № 1105 у відповідність до норм і термінології Закону № 2573 й були внесені зміни Законом № 3302 до Закону № 1105, які уточнюють страхові випадки для нарахування «лікарняних» у зв’язку з відміною антиковідного карантину.

Так, пункти 6 і 7 частини 1 статті 15 Закону № 1105 викладено в новій редакції, внаслідок чого тепер допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу), у разі настання одного з таких страхових випадків:

6) обмежувальні протиепідемічні заходи, встановлені місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування (було — карантин, встановлений уповноваженими відповідно до закону органами);

7) перебування в самоізоляції, обсервації, тимчасових закладах охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталях), закладах охорони здоров’я у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб, а також на локалізацію та ліквідацію їх епідемій та спалахів на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України (було — перебування в закладі охорони здоров’я, на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій).

У зв’язку з вищенаведеним частину 7 статті 15 Закону № 1105 викладено в такій новій редакції:

«7. У разі настання страхового випадку, визначеного пунктом 6 частини першої цієї статті, допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі з першого дня за весь час відсутності на роботі з цієї причини» (було — 7. Якщо тимчасова непрацездатність застрахованої особи зумовлена карантином, встановленим уповноваженими відповідно до закону органами, допомога по тимчасовій непрацездатності надається з першого дня за весь час відсутності на роботі з цієї причини).

Частину 2 статті 17 Закону № 1105 викладено в такій новій редакції:

«2. Особам, які перебувають в самоізоляції, обсервації, тимчасових закладах охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталях), закладах охорони здоров’я у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб, а також на локалізацію та ліквідацію їх епідемій та спалахів, на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України (було — заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій; — Ред.) допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу, крім медичних працівників та фахівців з реабілітації, яким допомога по тимчасовій непрацездатності у таких випадках виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу, та працівників і гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті, яким допомога по тимчасовій непрацездатності у таких випадках виплачується в розмірі заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески, незалежно від страхового стажу».

Також Законом № 2573 з 01.10.2023 внесено зміни до Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). Так, у частині другій статті 167 КЗпП тепер зазначено, що цехи і виробничі ділянки, де організовується постачання газованою солоною водою, визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці (було — у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення), за погодженням з роботодавцем.

Одночасно з частини першої статті 260 КЗпП виключено абзац шостий, тому тепер центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, не є органом, який має право здійснювати державний нагляд за додержанням законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми