Индикатор надёжности

Подсказка: Рекомендуется задать пароль длиной не менее двенадцати символов. Чтобы сделать его надёжнее, используйте буквы верхнего и нижнего регистра, числа и символы наподобие ! " ? $ % ^ & ).

Доповнено перелік поважних причин, за наявності яких період виключається з розрахункового періоду при нарахуванні страхових виплат

07 червня 2023 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням» від 02.06.2023 № 561. Цією постановою внесено зміни до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Змінами перелік поважних причин, за наявності яких період виключається з розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати для нарахування страхових виплат («лікарняних», «декретних» тощо), наведений у пункті 3 Порядку № 1266, доповнено ще однією поважною причиною — період, протягом якого працівник проходив строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або проходив військову службу за контрактом, зокрема шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, і за ним не зберігався роботодавцем середній заробіток за такий період.

Таким чином, для страхових випадків, які настали, починаючи з 07.06.2023, з розрахункового періоду виключається період перебування працівника на військовій службі в особливий період (в тому числі під час дії воєнного стану), коли за ним не зберігався середній заробіток за місцем роботи.

Отже, справедливість перемогла і середньоденна заробітна плата тепер не буде штучно занижуватися при розрахунку суми страхових виплат у працівників, які в розрахунковому періоді перебували на військовій службі в особливий період і за ними не зберігався середній заробіток за місцем роботи. Тобто те, про що ми повідомляли в коментарі до листа Пенсійного фонду України від 06.03.2023 № 7765-6270/У-03/8-2800/23, нарешті відбулося.

Зауважимо, що якщо роботодавець, починаючи з 19.07.2022, за власним рішенням зберігав середній заробіток за працівником-військовослужбовцем (наприклад, до дня його звільнення з військової служби), то такий період не виключається з розрахункового періоду, а середній заробіток включається до виплат розрахункового періоду.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми