Индикатор надёжности

Подсказка: Рекомендуется задать пароль длиной не менее двенадцати символов. Чтобы сделать его надёжнее, используйте буквы верхнего и нижнего регистра, числа и символы наподобие ! " ? $ % ^ & ).

Оновлено форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску

09 серпня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4» від 04.07.2022 № 189 (далі — Наказ № 189), до якого вже з 09 серпня 2022 року було внесено зміни наказом Міністерства фінансів України від 25.07.2022 № 215.

Наказом № 189 внесено зміни до наказу Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, яким затверджено:

— форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок);

— Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Порядок № 4).

Наказом № 189 внесено зміни:

— до форми Податкового розрахунку і додатків 2, 4 до нього, які викладено в новій редакції;

— до Порядку № 4.

Одразу зазначимо, що за новою формою роботодавці повинні вперше подати Податковий розрахунок за звітний період — IV квартал 2022 року, оскільки оприлюднення цієї нової форми відбулося у серпні — місяці IІІ кварталу 2022 року. Це випливає з норм пункту 46.6 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), відповідно до якого до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Але не виключено, що Державна податкова служба України та Пенсійний фонд України будуть наполягати на поданні оновленого Податкового розрахунку вже за IІІ квартал 2022 року, оскільки це на користь працівників.

Розглянемо докладно зміни, внесені до Податкового розрахунку та Порядку № 4.

1. Зміни до основної таблиці Податкового розрахунку.

Основну таблицю Податкового розрахунку викладено в новій редакції, яка містить більше рядків. Так, в розділі І «Нарахування доходу та єдиного внеску за найманих працівників в розрізі місяців звітного кварталу» основної таблиці Податкового розрахунку додано такі нові рядки:

 

1.6 сума нарахованої заробітної плати за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення11, з них:
1.6.1 5,3 %
1.6.2 5,5 %
1.6.3 22 %

 

2.6 за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення11, з них:
2.6.1 5,3 %
2.6.2 5,5 %
2.6.3 22 %

 

3.7 на суму нарахованої заробітної плати за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення11, з них:
3.7.1 5,3 %
3.7.2 5,5 %
3.7.3 22 %

 

4.4 Донараховано єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення11, з них:
4.4.1 5,3 %
4.4.2 5,5 %
4.4.3 22 %

 

6.4 Зменшено суму нарахувань з єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення11, з них:
6.4.1 5,3 %
6.4.2 5,5 %
6.4.3 22 %

 

У виносці 11 до основної таблиці Податкового розрахунку вказано, якими роботодавцями заповнюються вищенаведені нові рядки, а саме:

«11 Заповнюється роботодавцями – платниками єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування — фізичними особами – підприємцями, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичними особами, які належать до третьої групи платників єдиного податку за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, у період мобілізації, визначений Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 69/2022 «Про загальну мобілізацію», затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію».».

Зауважимо, що у виносці 11 до основної таблиці Податкового розрахунку йдеться про роботодавців, які згадуються у пункті 9-20 розділу VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ), тобто які мають пільги у сплаті єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) з середнього заробітку мобілізованих працівників.

Нагадаємо, що згідно з пунктом 9-20 розділу VIII Закону про ЄСВ під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України «Про загальну мобілізацію» від 24.02.2022 № 69/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію», роботодавці – платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування — фізичні особи – підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України. Суми ЄСВ, нараховані та не сплачені вказаними роботодавцями, сплачуються за рахунок державного бюджету, крім періодів, у яких зазначені наймані працівники отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких було сплачено ЄСВ за рахунок державного бюджету. Для визначення суми ЄСВ, що підлягає сплаті за рахунок державного бюджету, платник ЄСВ розраховує та відображає у звітності суму ЄСВ за таких найманих працівників у розмірах, передбачених частинами 5 і 14 статті 8 Закону про ЄСВ (тобто за ставками: в загальному випадку — 22 %, для осіб з інвалідністю — 8,41 %, для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю — 5,3 %, для підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, — 5,5 % бази нарахування ЄСВ).

Таким чином, вищенаведені роботодавці — платники єдиного податку за період, коли вони нараховують мобілізованим працівникам середній заробіток, мають право не сплачувати з нього ЄСВ, а за таких осіб ЄСВ сплачується за рахунок держбюджету. Але у Податковому розрахунку зазначеними роботодавцями має відображатися не тільки нарахований мобілізованому працівнику середній заробіток, а й нарахований на нього ЄСВ, навіть якщо роботодавець його не сплачує. Саме відображені роботодавцями – платниками єдиного податку в нових рядках суми нарахованих середнього заробітку та ЄСВ потрібні для визначення сум ЄСВ, що підлягають сплаті за рахунок держбюджету.

Звертаємо увагу, що з 19 липня 2022 року частина третя статті 119 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) не містить норму про збереження середнього заробітку за мобілізованими працівниками, про що ми докладно вже повідомляли, тому не нараховується й ЄСВ на нього.

Враховуючи, що Наказ № 189 розроблявся ще до внесення змін до частини третьої статті 119 КЗпП, якими скасовано нарахування середнього заробітку мобілізованим працівникам, то норми цього Наказу в частині заповнення нових рядків розділу І основної таблиці Податкового розрахунку на момент його подання за IV квартал 2022 року будуть вже не актуальними. Лише щодо середнього заробітку мобілізованих працівників за березень –липень 2022 року заповнення нових рядків є актуальним, але за березень (І квартал) та квітень – червень (ІІ квартал) Податкові розрахунки вже подані за чинною на час їх подання формою.

Вищенаведені нові рядки роботодавці – платники єдиного податку, які зазначені у виносці 11 до основної таблиці Податкового розрахунку (у пункті 9-20 розділу VIII Закону про ЄСВ), зможуть заповнити лише при поданні за новою формою Податкового розрахунку за IІІ квартал 2022 року, якщо вони в період з 1 по 18 липня 2022 року нараховували середній заробіток мобілізованим працівникам, а останні не отримували в цьому періоді грошове забезпечення. На підставі такої інформації ЄСВ буде сплачений із середнього заробітку мобілізованих працівників за рахунок держбюджету. Але, як зазначалося вище, на підставі норм пункту 46.6 ПКУ за оновленою формою Податковий розрахунок вперше потрібно подати не за IІІ квартал, а за IV квартал 2022 року.

Якщо вищезазначені роботодавці – платники єдиного податку, а також інші роботодавці з 19 липня 2022 року за власним рішенням продовжують нараховувати середній заробіток мобілізованим працівникам, то заповнювати вищенаведені нові рядки не потрібно, оскільки з такого середнього заробітку ЄСВ не буде сплачуватися за рахунок держбюджету, а буде сплачуватися роботодавцями в загальному порядку як із заробітної плати. В цьому випадку мобілізованих працівників у додатку Д1, як і раніше, потрібно відображати в реквізиті 08 з кодом категорії застрахованих осіб 47. Якщо середній заробіток не нараховується, то такі працівники все одно зазначаються у додатку Д1 з кодом категорії застрахованих осіб 47, але без сум, при цьому в реквізити 14 зазначається кількість календарних днів перебування у трудових відносинах (кількість календарних днів місяця).

Що стосується інших змін в основній таблиці Податкового розрахунку, то в деяких її рядках виключено зайвий або додано чи відкориговано текст, але це жодним чином не вплинуло на порядок заповнення таких рядків (відображення в них інформації та сум). Зокрема, в заголовній частині рядок 032 отримав назву «код за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ)» (попередня назва — «Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад»), рядок 033 отримав назву «Відокремлений підрозділ юридичної особи (зазначається виключно у разі, якщо Розрахунок подає податковий агент за відокремлений підрозділ)» (попередня назва — «Відокремлений підрозділ юридичної особи (якщо Розрахунок подається податковий агент за відокремлений підрозділ)»), в розділі ІІ, де згадується допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, уточнено, що це допомога жінкам військовослужбовцям у зв’язку з вагітністю та пологами.

2. Нововведення при заповненні додатка Д1 до Податкового розрахунку.

При заповненні додатка Д1 до Податкового розрахунку слід враховувати, що додано нові коди категорії застрахованих осіб у додатку 1 до Порядку № 4 «Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а саме:

75 — громадяни України, які відповідають вимогам, затвердженим Положенням про добровольчі формування територіальних громад, пройшли медичний, професійний та психологічний відбір і підписали контракт добровольця територіальної оборони (сума нарахованої середньої заробітної плати);

76 — наймані працівники, яких було призвано під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення у період мобілізації (сума нарахованої заробітної плати);

77 — особи, які працюють на підприємствах та в організаціях всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариствах УТОГ та УТОС, яких було призвано під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення (сума нарахованої заробітної плати);

78 — працююча особа з інвалідністю на підприємстві або в організації громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить понад 50 %, яку було призвано під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, яка не отримувала доходів у вигляді грошового забезпечення (сума нарахованої заробітної плати);

79 — найманий працівник – особа з інвалідністю, який працює в товариствах УТОГ та УТОС, якого було призвано під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, який не отримував доходи у вигляді грошового забезпечення (сума нарахованої заробітної плати);

80 — найманий працівник – особа з інвалідністю, який працює на підприємствах та в організаціях всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, якого було призвано під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, який не отримував доходів у вигляді грошового забезпечення (сума нарахованої заробітної плати).

Таким чином, тепер працівники, які підписали контракт добровольця територіальної оборони і яким на підставі частини першої статті 119 КЗпП нараховується середня заробітна плата за час виконання державних обов’язків у робочий час, відображаються у додатку Д1 із зазначенням в реквізиті 08 коду категорії застрахованих осіб 75, а з кодами 76, 77, 78, 79, 80 залежно від категорії роботодавців відображаються працівники, яких було призвано під час мобілізації на військову службу та яким нараховано середній заробіток, але які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення, тобто працівники, за яких ЄСВ сплачується за рахунок державного бюджету (див. вище).

Також до пункту 1 розділу IV Порядку № 4 внесено доповнення, згідно з яким при заповненні додатка Д1 до Податкового розрахунку внесення від’ємних значень сум нарахованої заробітної плати (нарахованого доходу) допускається у разі відображення сторнованих сум, нарахованих платниками єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування — фізичними особами – підприємцями, які належать до другої та третьої групи платників єдиного податку, а також юридичними особами, які належать до третьої групи платників єдиного податку, у період дії воєнного стану, для категорії застрахованих осіб 29, 36, 37, 39, 42 – 45, 47, 50, 66, 75 – 78 відповідно до додатка 1 до Порядку № 4.

Отже, при зменшенні (сторнуванні) вищезазначеними роботодавцями сум нарахованої заробітної плати (нарахованого доходу) застрахованим особам, які мають категорії застрахованих осіб 29, 36, 37, 39, 42 – 45, 47, 50, 66, 75 – 78, такі сторновані суми у додатку Д1 зазначаються зі знаком «».

3. Зміни до додатка 4ДФ до Податкового розрахунку.

Додаток 4ДФ до Податкового розрахунку також викладено в новій редакції, а зміни полягають в наступному:

— рядок 032 заголовної частини отримав нову скорочену назву «Код за КАТОТТГ за місцезнаходженням платника податків або відокремленого підрозділу, якщо Розрахунок подає податковий агент за відокремлений підрозділ» (попередня назва — «Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад за місцезнаходженням податкового агента або відокремленого підрозділу, якщо Розрахунок подається за відокремлений підрозділ»);

— розділ ІІ отримав нову назву «Оподаткування процентів, виграшів (призів) у лотерею, сільськогосподарської продукції», а також рядок 07 цього розділу доповнено новими двома рядками:

«Доходи від продажу сільськогосподарської продукції» — відображається загальна сума нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів, отриманих фізичними особами від продажу податковому агенту власної сільськогосподарської продукції, загальна сума нарахованого та перерахованого податку на доходи фізичних осіб та загальна сума нарахованого та перерахованого військового збору. Відомості про фізичну особу – платника податку, якій нараховані доходи у вигляді сільськогосподарської продукції, не зазначаються;

«Доходи від продажу сільськогосподарської продукції – виключення7» — відображається інформація щодо оподаткування сільськогосподарської продукції, яка підлягає виключенню.

4. Зміни до Порядку № 4.

Крім вищезгаданих змін до Порядку № 4, у тексті цього Порядку:

— виправлено помилки, зокрема вказано правильні номери граф у додатку Д1;

— назви розділів та рядків в основній таблиці Податкового розрахунку та у додатках до Податкового розрахунку приведено у відповідність з їхніми новими назвами;

— додано інформацію про нові рядки в основній таблиці Податкового розрахунку та додатку 4ДФ із зазначенням порядку їх заповнення.

На завершення наводимо оновлену основну таблицю Податкового розрахунку (нові рядки та рядки з оновленими назвами виділено жирним шрифтом):

 

01 ПОДАТКОВИЙ РОЗРАХУНОК СУМ ДОХОДУ, НАРАХОВАНОГО (СПЛАЧЕНОГО) НА КОРИСТЬ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ – ФІЗИЧНИХ ОСІБ, І СУМ УТРИМАНОГО З НИХ ПОДАТКУ, А ТАКОЖ СУМ НАРАХОВАНОГО ЄДИНОГО ВНЕСКУ 011 Звітний1
012 Звітний новий2
013 Уточнюючий3
014 Довідковий4

 

02 Звітний (податковий) період5

(рік)

(квартал)

(номер Розрахунку)

 

03 Платник6 ___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
від ____________ N ___________________________

 

(повне найменування (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) платника згідно з реєстраційними документами, дата та номер договору (угоди))

 

031 Податковий номер7 або серія (за наявності) та номер паспорта8 платника

 

032 код за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ)

 

033 Відокремлений підрозділ юридичної особи (зазначається виключно у разі, якщо Розрахунок подає податковий агент за відокремлений підрозділ)
__________________________________________________________________________________________

(повне найменування відокремленого підрозділу)

 

034 Податковий номер ліквідованого платника єдиного внеску (заповнюється у разі подання розрахунку правонаступником при поданні розрахунку з типом «Уточнюючий»9)
035 Код філії (заповнюється у разі подання платником єдиного внеску відомостей про філію при поданні розрахунку з типом «Уточнюючий»10
04 Податкова адреса
______________________________________________
______________________________________________
______________________________________________
Поштовий індекс
Телефон
Факс
Електронна адреса
05 Розрахунок подається до

_________________________________________________________________________________________
(найменування контролюючого органу, до якого подається Розрахунок)

06 Інформація про додатки, що додаються до Розрахунку та є його невід’ємною частиною

кількість додатків

кількість аркушів

061 Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам
062 Відомості про осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, при усиновленні дитини, та осіб із числа непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, які фактично здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, за дитиною, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність, а також непрацюючих працездатних осіб, які здійснюють догляд за особою з інвалідністю I групи або за особою похилого віку, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства, та нарахування сум єдиного внеску за патронатних вихователів, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, прийомних батьків, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства
063 Відомості про осіб, які проходять строкову військову службу
064 Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору
065 Відомості про трудові відносини осіб та період проходження військової служби
066 Відомості про наявність підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства
07 Код основного виду економічної діяльності .
08 Клас професійного ризику виробництва
09 Ознака платника єдиного внеску

Відмітка «Х» про відповідну ознаку

091 Роботодавець
092 Бюджетна установа
093 Підприємство, організація всеукраїнської громадської організації інвалідів, зокрема товариств УТОГ, УТОС
094 Підприємство, організація громадської організації інвалідів
10 Штатна чисельність працівників (показники кількості працівників зазначаються в цілих одиницях)

1

2

3

101 Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період, осіб
у т. ч.
102 працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність, осіб
103 працівників, що мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню
104 Облікова кількість штатних працівників
105 Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату / (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)
106 Кількість застрахованих осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення
107 Кількість застрахованих осіб у звітному періоді з числа непрацюючих інших з подружжя працівників дипломатичної служби, яким нараховано єдиний внесок
108 Жінок
109 Чоловіків
110 Кількість створених нових робочих місць у звітному періоді

 

(грн коп)

 

Код рядка

I. Нарахування доходу та єдиного внеску за найманих працівників в розрізі місяців звітного кварталу

1

2

3

1 Загальна сума нарахованого доходу (р. 1.1 + р. 1.2 + р. 1.3 + р. 1.4 + р. 1.5)
1.1 сума нарахованої заробітної плати
1.2 сума винагороди за договорами цивільно-правового характеру
1.3 сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів платника податків
1.4 сума допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується за рахунок коштів фонду соціального страхування
1.5 сума допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами
1.6 сума нарахованої заробітної плати за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення11,з них:
1.6.1 5,3 %
1.6.2 5,5 %
1.6.3 22 %
2 сума нарахованого доходу у межах максимальної величини, на яку нараховується єдиний внесок (р. 2.1 + р. 2.2 + р. 2.3 + р. 2.4 + р. 2.5)
2.1 Роботодавцями (22 %)
2.2 Підприємствами, установами і організаціями, фізичними особами — підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, працюючим особам з інвалідністю (8,41 %)
2.3 Підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ, УТОС (5,3 %)
2.4 Підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю, працюючим особам з інвалідністю (5,5 %)
2.5 додаткова база нарахування єдиного внеску (22 %)
2.6 за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення11, з них:
2.6.1 5,3 %
2.6.2 5,5 %
2.6.3 22 %
3 Нараховано єдиного внеску (р. 3.1 + р. 3.2 + р. 3.3 + р. 3.4 + р. 3.5 + р. 3.6)
3.1 на суми нарахованої роботодавцями заробітної плати, винагороди за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами (22,0 %)
3.2 на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами, установами і організаціями, у тому числі фізичними особами — підприємцями, у т. ч. тими, які обрали спрощену систему оподаткування працюючим особам з інвалідністю (8,41 %)
3.2.1 на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами, установами і організаціями, працюючим особам з інвалідністю (22 %)
3.3 на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариствами УТОГ та УТОС (5,3 %)
3.3.1 на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами та організаціями всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариствами УТОГ та УТОС (22 %)
3.4 на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю, працюючим особам з інвалідністю (5,5 %)
3.4.1 на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю(за умов, визначених частиною чотирнадцятою статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»), працюючим особам з інвалідністю (22 %)
3.5 на суми різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованої заробітної плати роботодавцями (22,0 %)
3.6 на суми мінімальної заробітної плати непрацюючому іншого з подружжя працівника дипломатичної служби (22 %)
3.7 на суму нарахованої заробітної плати за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення11, з них:
3.7.1 5,3 %
3.7.2 5,5 %
3.7.3 22 %
4 Донараховано та/або доутримано єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилок, допущених в попередніх звітних періодах (р. 4.1 + р. 4.2 + р. 4.3)
4.1 Донараховано єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, з них:
4.1.1 8,41 %
4.1.2 5,3 %
4.1.3 5,5 %
4.2 Донараховано єдиний внесок за попередні звітні періоди внаслідок збільшення класу професійного ризику
4.3 Додатково утримано єдиного внеску за попередні звітні періоди
4.4 Донараховано єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення11, з них:
4.4.1 5,3 %
4.4.2 5,5 %
4.4.3 22 %
5 Сума пені, яка нарахована платником єдиного внеску самостійно відповідно до частини другої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що підлягає сплаті за звітний квартал (гр. 1 + гр. 2 + гр. 3 рядка 5.1)
5.1 Сума пені, яка нарахована платником єдиного внеску самостійно відповідно до частини другої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що підлягає сплаті в розрізі місяців звітного кварталу
6 Сума на яку зменшено суму нарахувань та/або утримань з єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (р. 6.1 + р. 6.2 + р. 6.3)
6.1 Зменшено суму нарахувань з єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, з них:
6.1.1 8,41 %
6.1.2 5,30 %
6.1.3 5,50 %
6.2 Зменшено суму єдиного внеску за попередні звітні періоди внаслідок зменшення класу професійного ризику
6.3 Зменшено суму утримань за попередні звітні періоди
6.4 Зменшено суму нарахувань з єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення11, з них:
6.4.1 5,3 %
6.4.2 5,5 %
6.4.3 22 %
7 Загальна сума єдиного внеску, що підлягає сплаті (р. 3 + р. 4 — р. 6)
8 Загальна сума єдиного внеску, що підлягає сплаті за звітний квартал (гр. 1 + гр. 2 + гр. 3 рядка 7)

(грн коп)

II. Нарахування грошового забезпечення та єдиного внеску за військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу та на суми допомоги жінкам військовослужбовцям у зв’язку з вагітністю та пологами в розрізі місяців звітного кварталу (крім військовослужбовців строкової військової служби)

1

2

3

Сума нарахованого грошового забезпечення військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу (крім військовослужбовців строкової військової служби)
1 Сума грошового забезпечення (без обмеження максимальною величиною, на яку нараховується єдиний внесок)
2 Сума грошового забезпечення, на яку нараховується єдиний внесок (у межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску), та додаткової бази нарахування (р. 2.1 + р. 2.2)
2.1 Сума грошового забезпечення, на яку нараховується єдиний внесок (у межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску)
2.2 Додаткова база нарахування єдиного внеску
Сума нарахованої допомоги жінкам військовослужбовцям у зв’язку з вагітністю та пологами:
3 Сума допомоги жінкам військовослужбовцям
4 Сума допомоги жінкам військовослужбовцям, на яку нараховується єдиний внесок (у межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (у межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (р. 4.1 + р. 4.2))
4.1 Сума допомоги жінкам військовослужбовцям, на яку нараховується єдиний внесок (у межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску)
4.2 Додаткова база нарахування єдиного внеску
Сума нарахованого єдиного внеску на грошове забезпечення військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу та на суми допомоги жінкам військовослужбовцям у зв’язку з вагітністю та пологами (крім військовослужбовців строкової військової служби)
5 На суми грошового забезпечення (р. 5.1 + р. 5.2)
5.1 Нараховано єдиного внеску (22,0 %);
5.2 Нараховано на суми різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованого грошового забезпечення (22,0 %);
6 Донараховано та/або доутримано єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилок, допущених в попередніх звітних періодах (р. 6.1 + р. 6.2)
6.1 Донараховано єдиний внесок у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах
6.2 Додатково утримано єдиного внеску за попередні звітні періоди
7 Сума пені, яка нарахована платником єдиного внеску самостійно відповідно до частини другої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що підлягає сплаті за звітний квартал (гр. 1 + гр. 2 + гр. 3 рядка 7.1)
7.1 Сума пені, яка нарахована платником єдиного внеску самостійно відповідно до частини другої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що підлягає сплаті в розрізі місяців звітного кварталу
8 Зменшено суму єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах  (р. 8.1 + р. 8.2)
8.1 Зменшено грошового забезпечення у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах
8.2 Зменшено суму утримань за попередні звітні періоди
9 Нараховано єдиного внеску на суми допомоги жінкам військовослужбовцям (р. 9.1 + р. 9.2)
9.1 нараховано єдиного внеску (22,0 %)
9.2 нараховано на суми різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованою сумою допомоги жінкам військовослужбовцям у зв’язку з вагітністю та пологами (22 %)
10 Донараховано єдиного внеску на суми допомоги жінкам військовослужбовцям у зв’язку з виправленням помилок, допущених в попередніх звітних періодах (р. 10.1 + р. 10.2)
10.1 Донараховано єдиного внеску на суми допомоги жінкам військовослужбовцям у зв’язку з виправленням помилок, допущених в попередніх звітних періодах
10.2 Додатково утримано єдиного внеску за попередні звітні періоди (2 %)
11 Сума пені, яка нарахована платником єдиного внеску самостійно відповідно до частини другої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що підлягає сплаті за звітний квартал (гр. 1 + гр. 2 + гр. 3 рядка 11.1)
11.1 Сума пені, яка нарахована платником єдиного внеску самостійно відповідно до частини другої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що підлягає сплаті в розрізі місяців звітного кварталу
12 Зменшено єдиного внеску на суми допомоги жінкам військовослужбовцям у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (р. 12.1 + р. 12.2)
12.1 Зменшено єдиного внеску на суми допомоги жінкам військовослужбовцям у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах (22 %, 33,2 %, у т. ч. виходячи з розміру мінімальної заробітної плати)
12.2 Зменшено суму утримань за попередні звітні періоди (2 %)
13 Загальна сума єдиного внеску з сум грошового забезпечення, що підлягає сплаті (р. 5 + р. 6 — р. 8)
14 Загальна сума єдиного внеску з сум грошового забезпечення, що підлягає сплаті за звітний квартал (гр. 1 + гр. 2 + гр. 3 рядка 13)
15 Загальна сума єдиного внеску з сум у зв’язку з вагітністю та пологами, що підлягає сплаті (р. 9 + р. 10 — р. 12)
16 Загальна сума єдиного внеску сум у зв’язку з вагітністю та пологами, що підлягає сплаті за звітний квартал, усього (гр. 1 + гр. 2 + гр. 3 рядка 15)

(грн коп)

III. Нарахування грошового забезпечення та єдиного внеску за патронатних вихователів, батьків — вихователів та прийомних батьків в розрізі місяців звітного кварталу

1

2

3

1 Сума грошового забезпечення відповідно до законодавства, на яку нараховується єдиний внесок
2 Сума нарахованого єдиного внеску для патронатних вихователів, батьків — вихователів та прийомних батьків на суми грошового забезпечення відповідно до законодавства:
3 Донараховано єдиний внесок у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах
4 Зменшено суму єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх звітних періодах
5 Сума пені, яка нарахована платником єдиного внеску самостійно відповідно до частини другої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що підлягає сплаті за звітний квартал (гр. 1 + гр. 2 + гр. 3 рядка 5.1)
5.1 Сума пені, яка нарахована платником єдиного внеску самостійно відповідно до частини другої статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що підлягає сплаті в розрізі місяців звітного кварталу
6 Сума єдиного внеску, що підлягає сплаті (р. 2 + р. 3 — р. 4)
7 Загальна сума єдиного внеску, що підлягає сплаті за звітний квартал (гр. 1 + гр. 2 + гр. 3 рядка 6)
Доповнення до податкового Розрахунку (заповнюється і подається відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Податкового кодексу України) на ________________ арк.
N з/п Зміст доповнення

 

Дата подання . .
Наведена інформація є повною і достовірною.

 

Керівник (уповноважена особа) / фізична особа (законний представник)

(Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта7)

________
(підпис)
________________
(власне ім’я та прізвище)
М. П. (за наявності)
Головний бухгалтер (особа, відповідальна за ведення бухгалтерського обліку)

(Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта7)

________
(підпис)
________________
(власне ім’я та прізвище)

 

____________
1 Розрахунок, який подається за звітний (податковий) період першим (п. 1 розділу III Порядку).2 Розрахунок, який подається наступним за звітний (податковий) період до закінчення граничного строку подання з даними про уточнення в сумах нарахованого податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного внеску та/або реквізитах.3 Розрахунок, який подається після закінчення граничного строку подання для відповідного звітного (податкового) періоду з даними про уточнення в сумах нарахованого податку на доходи фізичних осіб, військового збору, єдиного внеску та/або реквізитах.4 Розрахунок, який подається платником єдиного внеску з типом «Звітний» у додатках якого наявна інформація щодо призначення пенсії застрахованим особам або матеріального забезпечення, страхових виплат.5 Вказується звітний (податковий) період, за який подається Розрахунок з типом «Звітний» («Звітний новий»), або звітний (податковий) період, що уточнюється, для Розрахунку з типом «Уточнюючий» та обов’язково зазначається номер Розрахунку (в хронологічному порядку незалежно від типу Розрахунку), що подається за звітний (податковий) період.6 Платник — податковий агент та платник єдиного внеску.7 Зазначається код ЄДРПОУ платника або реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами, або реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізичної особи.8 Серію (за наявності) та номер паспорта зазначають фізичні особи, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті.

9 Зазначається код ЄДРПОУ ліквідованого платника єдиного внеску у разі подання правоноступником Розрахунку з типом Уточнюючий» за осіб, що перебували у трудових відносинах чи відносинах цивільно-правового характеру з платником єдиного внеску, який ліквідований.

10 Код філії (заповнюється у разі подання платником єдиного внеску відомостей про філію при поданні розрахунку з типом «Уточнюючий».

11 Заповнюється роботодавцями — платниками єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування — фізичними особами — підприємцями, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичними особами, які належать до третьої групи платників єдиного податку за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України, які не отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, у період мобілізації, визначений Указом Президента України від 24 лютого 2022 року N 69/2022 «Про загальну мобілізацію», затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію».

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Заповнюється службовими особами контролюючого органу

Відмітка про внесення даних до електронної бази податкової звітності «___» ____________ 20__ року

______________________________________________________________
Службова особа контролюючого органу (власне ім’я та прізвище)


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми