Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Внесено зміни до форми припису про усунення суб’єктом господарювання порушень вимог законодавства у сфері пенсійного страхування

19 червня 2024 року набрала чинності постанова правління Пенсійного фонду України «Про внесення зміни до форми припису про усунення суб’єктом господарювання порушень вимог законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування» від 25.04.2024 № 11-1. Цією постановою, яка була відкоригована постановою правління Пенсійного фонду України від 03.06.2024 № 16-1, внесено зміну (доповнення) до форми припису про усунення суб’єктом господарювання порушень вимог законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (далі — форма припису), затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 20.11.2019 № 20-1.

Форму припису доповнено новим абзацом третім такого змісту:

«Припис може бути оскаржено до Пенсійного фонду України (вул. Бастіонна, 9, м. Київ-14, 01601) протягом тридцяти календарних днів з дня його доведення до відома суб’єкта господарювання та/або до суду в порядку, встановленому законом.».

Вищевикладене узгоджується з частиною 1 статті 71 «Зміст адміністративного акта» Закону України «Про адміністративну процедуру» від 17.02.2022 № 2073-IX (далі — Закон № 2073), якою встановлено, що в адміністративному акті, який негативно впливає на право, свободу чи законний інтерес особи або покладає на неї певний обов’язок, зазначаються строки і порядок його оскарження (у тому числі найменування та місцезнаходження адміністративного органу, який є суб’єктом розгляду скарги, та вид суду, до якого особа може подати позов).

Згідно зі статтею 80 «Строк подання скарги» Закону № 2073 скарга на адміністративний акт може бути подана протягом тридцяти календарних днів з дня доведення його до відома особи, яка була учасником адміністративного провадження щодо прийняття зазначеного акта.

У разі пропущення у зв’язку з хворобою, відрядженням чи з інших поважних причин строку подання скарги скаржник може звернутися з клопотанням про поновлення строку подання скарги. Звернення про поновлення строку подання скарги може бути подано протягом десяти робочих днів з дня припинення обставин, що були поважною причиною пропущення строку подання скарги, але не пізніше одного року з дня прийняття адміністративного акта. Скарга, строк подання якої пропущено з поважних причин, подається протягом десяти робочих днів з дня отримання повідомлення про поновлення такого строку.

У разі поновлення строку подання скарги суб’єкт розгляду скарги зазначає про це в окремому рішенні або у рішенні за скаргою із зазначенням поважних причин пропуску строку подання скарги та документів або інших доказів, що підтверджують наявність поважних причин.

Скарга, подана з порушенням строку подання без поважних причин, залишається без розгляду.

Статтею 78 Закону № 2073 встановлено, що право на адміністративне оскарження відповідно до цього Закону має особа, яка вважає, що:

1) прийнятим адміністративним актом чи його виконанням порушено або може бути порушено її право, свобода чи законний інтерес;

2) процедурне рішення або дія, бездіяльність адміністративного органу негативно впливає на її права, свободи чи законні інтереси.


Вам також може бути цікаво

Оновлено форму повідомлення про прийняття працівника на роботу
Набрав чинності Закон України, яким врегульовано працю домашніх працівників
Воєнний стан і мобілізацію продовжено ще на 90 днів до 10 листопада 2024 року
Мінекономіки внесло зміни до додатків до акта проведення заходу державного нагляду (контролю) у сфері праці
Кабмін удосконалив механізм нарахування заробітної плати працівникам, працюючим на територіях активних бойових дій
Пенсійний фонд реалізував можливість подання онлайн відомостей про рух кадрів роботодавцями, які бронюють працівників