Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Оновлено форму повідомлення про прийняття працівника на роботу

28 серпня 2024 року офіційно опублікована і набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413» від 23.08.2024 № 967 (далі — Постанова № 967). Цю Постанову прийнято для реалізації норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» від 25.04.2024 № 3680-IX, яким з 24 серпня 2024 року до низки законодавчих актів внесено зміни, які регулють працю домашніх працівників і про які ми вже повідомляли.

Зокрема, згідно зі статтею 173-3 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) з домашніми працівниками укладається трудовий договір, який є основним документом, що засвідчує виникнення, зміну та припинення трудових відносин та визначає права та обов’язки сторін, а також є підставою для допуску домашнього працівника до роботи після здійснення роботодавцем повідомлення Державної податкової служби України (далі — ДПСУ) про прийняття домашнього працівника на роботу в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413 (далі — Постанова № 413).

Частиною сьомою статті 173-6 КЗпП встановлено, що про факт та підстави припинення трудового договору, укладеного з домашнім працівником, роботодавець письмово повідомляє ДПСУ протягом 3 днів з дня звільнення домашнього працівника.

Для реалізації вищенаведених норм КЗпП Постановою № 967 з 24 серпня 2024 року внесено зміни до Постанови № 413, яка отримала нову назву «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу/укладення гіг-контракту або припинення трудового договору з домашнім працівником».

Оновленою Постановою № 413 установлено, що:

– повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу / укладення гіг-контракту подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації), та/або резидентом Дія Сіті до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а фізичною особою, яка уклала трудовий договір з домашнім працівником, — за її податковою адресою (місцем проживання) за формою згідно з додатком 1 до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидента Дія Сіті засобами електронного зв’язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу;

– у разі припинення трудового договору з домашнім працівником фізична особа, яка уклала з ним трудовий договір, повідомляє територіальний орган ДПСУ за місцем її податкової адреси (місцем проживання) про факт і підстави припинення укладеного з домашнім працівником трудового договору за формою згідно з додатком 2 протягом трьох днів з дня його звільнення.

За відсутності технічної можливості подання повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу / укладення гіг-контракту або припинення трудового договору з домашнім працівником засобами електронного зв’язку в електронній формі повідомлення подається у формі документа на папері згідно з додатками 1 і 2 разом з копією в електронній формі.

Інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу / укладення гіг-контракту або припинення трудового договору з домашнім працівником вноситься до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», Кодексу законів про працю України.

Таким чином, тепер Постанова № 413 містить норми про подання фізичною особою повідомлення про прийняття на роботу домашнього працівника та повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником. При цьому колишній додаток до Постанови № 413, який містив форму «Повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту», виключено, а замість нього тепер маємо два додатки до Постанови № 413:

– в додатку 1 наведено форму «Повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу / укладення гіг-контракту». На відміну від попередньої форми, в новій формі цього Повідомлення додано текст (норми) про те, що фізична особа, яка уклала трудовий договір з домашнім працівником, в реквізиті 3 зазначає свої прізвище, ім’я, по батькові, в реквізиті 5 «Категорія особи» — категорію особи 5 — домашні працівники, в реквізиті 8 — прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) домашнього працівника, в реквізиті 10 — дату укладення трудового договору з домашнім працівником, а реквізит 9 «Номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу» не заповнює;

– в додатку 2 наведено форму «Повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником». Ця форма, крім загальних даних, містить інформацію про дату і підставу припинення трудового договору з домашнім працівником. Вона подається фізичною особою до територіального органу ДПСУ за місцем її податкової адреси (місцем проживання) протягом 3 днів з дня звільнення домашнього працівника.

Таким чином, починаючи з 28 серпня 2024 року роботодавці при прийнятті працівників на роботу повинні подавати Повідомлення про прийняття працівника (домашнього працівника) на роботу / укладення гіг-контракту за формою, наведеною в додатку 1 до Постанови № 413, а фізична особа, яка уклала трудовий договір з домашнім працівником, ще й Повідомлення про припинення трудового договору з домашнім працівником за формою, наведеною в додатку 2 до Постанови № 413. Наразі такі Повідомлення можна подати до ДПАУ лише в паперовій формі. Чекаємо від ДПАУ реалізації механізму подання зазначених Повідомлень в електронному вигляді через електронний кабінет платника податку за формами, наведеними в додатках 1 і 2 до Постанови № 413.

Зауважимо, що в пункті 2 Постанови № 967 вказано, що вона набирає чинності з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» від 25.04.2024 № 3680-IX, тобто з 24 серпня 2024 року, але офіційно опублікована Постанова № 967 була лише 28 серпня 2024 року (в газеті «Урядовий кур’єр» № 174 від 28.08.2024), тому саме з 28 серпня 2024 року вона набрала чинності.

Нагадаємо, що відповідно до пункту 5 Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» від 10.06.97 № 503/97 (далі — Указ № 503) нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо більш пізній строк набрання ними чинності не передбачено в цих актах. Акти Кабінету Міністрів України, які визначають права і обов’язки громадян, набирають чинності не раніше дня їх опублікування в офіційних друкованих виданнях. Офіційними друкованими виданнями є «Офіційний вісник України» та газета «Урядовий кур’єр». Офіційними друкованими виданнями, в яких здійснюється офіційне оприлюднення законів та інших актів Верховної Ради України, є також газета «Голос України», «Відомості Верховної Ради України» (п. 1 Указу № 503).


Вам також може бути цікаво

Внесено зміни до Порядку оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами
Набрав чинності Закон України, яким врегульовано працю домашніх працівників
Воєнний стан і мобілізацію продовжено ще на 90 днів до 10 листопада 2024 року
Мінекономіки внесло зміни до додатків до акта проведення заходу державного нагляду (контролю) у сфері праці
Кабмін удосконалив механізм нарахування заробітної плати працівникам, працюючим на територіях активних бойових дій
Внесено зміни до форми припису про усунення суб’єктом господарювання порушень вимог законодавства у сфері пенсійного страхування