Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних та Критеріїв визначення підприємств критично важливими

22 червня 2024 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76» від 18.06.2024 № 723 (далі — Постанова № 723). Цим документом внесено зміни (доповнення) до постанови «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» від 27.01.2023 № 76 (далі — Постанова № 76), а також до затверджених нею:

Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану (далі — Порядок бронювання);

Критеріїв та порядку, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період (далі — Критерії та порядок).

Нагадаємо, що з 08.06.2024 до Постанови № 76 вже вносились масштабні зміни постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану» від 05.06.2024 № 650 (далі — Постанова № 650), про які ми докладно повідомляли.

Постановою № 723 пункт 2 Постанови № 76 доповнено абзацом четвертим, згідно з яким бронювання військовозобов’язаних за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, що працюють на підприємствах, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), а також на підприємствах, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ, та які не визначено критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ, здійснюється Мінекономіки на строк до 6 місяців на підставі погоджених Генштабом ЗСУ та/або Міноборони документів, які надійшли до 08.06.2024 до Мінекономіки та відповідали вимогам законодавства, що діяло до набрання чинності Постановою № 650 (тобто до 08.06.2024).

В Порядку бронювання пункт 1 доповнено абзацом шостим, відповідно до якого бронюванню підлягають працівники, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, які є операторами протимінної діяльності та проводять розмінування (гуманітарне розмінування) відповідно до законодавства (далі — оператори протимінної діяльності).

Пункт 9 Порядку бронювання доповнено новим абзацом шістнадцятим, згідно з яким на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, бронюванню підлягають всі військовозобов’язані – фахівці з розмінування оператора протимінної діяльності, що входять до складу груп (відділів/відділень) з нетехнічного, технічного обстеження, очищення, інспектування та контролю якості.

Одночасно пункт 2 Критеріїв та порядку доповнено новим абзацом чотирнадцятим, відповідно до якого до критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період підприємств, установ та організацій належать підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які є операторами протимінної діяльності, що визначені Мінекономіки критично важливими для функціонування економіки в особливий період та проводять розмінування (гуманітарне розмінування) відповідно до законодавства.

Абзац шостий пункту 2 Порядку бронювання доповнено нормою, згідно з якою строк дії відстрочки не може перевищувати строку проведення мобілізації для військовозобов’язаних, які працюють або проходять службу в Державній кримінально-виконавчій службі.

Пункт 8 Порядку бронювання доповнено новим абзацом восьмим, відповідно до якого в обґрунтуванні, що подається зі списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі — списки), зазначається інформація про строк дії контракту (договору) на поставку товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань.

Пункт 13 Порядку бронювання доповнено підпунктом 10, згідно з яким надана відстрочка підлягає анулюванню у разі невиконання оператором протимінної діяльності протягом 6 місяців робіт з розмінування (гуманітарного розмінування) за сертифікованим процесом (процесами) на основі інформації, поданої Центром протимінної діяльності.


Вам також може бути цікаво

Оновлено форму повідомлення про прийняття працівника на роботу
Набрав чинності Закон України, яким врегульовано працю домашніх працівників
Воєнний стан і мобілізацію продовжено ще на 90 днів до 10 листопада 2024 року
Мінекономіки внесло зміни до додатків до акта проведення заходу державного нагляду (контролю) у сфері праці
Кабмін удосконалив механізм нарахування заробітної плати працівникам, працюючим на територіях активних бойових дій
Внесено зміни до форми припису про усунення суб’єктом господарювання порушень вимог законодавства у сфері пенсійного страхування