Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

МОЗ дозволив лікарям відкривати листок непрацездатності дистанційно працівникам, які під час воєнного стану виїхали за кордон

03 травня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066 та Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності» від 22.04.2022 № 675 (далі — Наказ № 675).

Наказом № 675 Міністерство охорони здоров’я України (далі — МОЗ) внесло зміни до:

наказу МОЗ «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» від 01.06.2021 № 1066 (далі — Наказ № 1066);

Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого Наказом № 1066 (далі — Порядок формування медвисновків);

Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.06.2021 № 1234 (далі — Порядок формування ЛН).

Так, пункт 1 розділу IV Порядку формування медвисновків доповнено новим абзацом другим, яким встановлено, що формування медичних висновків за категорією «Вагітність та пологи» жінкам (крім випадків, передбачених пунктом 10 розділу IV цього Порядку), на період дії воєнного стану, може здійснюватися лікуючим лікарем, яким надаються медичні послуги із ведення вагітності в амбулаторних умовах, без особистого огляду таких жінок за результатами дистанційної взаємодії з ними (зокрема шляхом консультування, опитування, обміну інформацією) за допомогою технічних засобів електронних комунікацій, про що робиться відповідний запис у Реєстрі медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я.

Розділ IV Порядку формування медвисновків доповнено пунктом 10, згідно з яким на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування медичний висновок зі встановленою відміткою про тимчасову непрацездатність, що виникла за кордоном, може формуватися лікарем на підставі медичних записів, які внесені таким лікарем відповідно до виданих за кордоном медичних документів (їх копій), що підтверджують тимчасову непрацездатність, за категоріями: «Захворювання або травма загального характеру», «Догляд за хворою дитиною», «Вагітність та пологи», «Ортопедичне протезування». Медичні документи або їх копії можуть бути надіслані поштою або надані лікарю за допомогою технічних засобів електронних комунікацій (електронна пошта, мобільні застосунки, соціальні мережі тощо).

У виданих за кордоном медичних документах зазначається діагноз з використанням Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ – 10). Необхідність перекладу на державну мову таких документів визначає лікар у випадках, коли неможливо сформувати медичний запис з використанням мови оригіналу медичного документа.

Пункт 8 Наказу № 1066 доповнено підпунктом 6, з якого випливає, що видача листків непрацездатності в паперовій формі дозволяється у випадку порушення строків звернення пацієнта для продовження випадку тимчасової непрацездатності, якщо це порушення сталося внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану, а також за умови, що на дату звернення за медичною та/або реабілітаційною допомогою пацієнт залишається непрацездатним відповідно до результатів проведеної експертизи тимчасової непрацездатності та висновку лікуючого лікаря про тимчасову непрацездатність зазначеного пацієнта. У такому випадку рішення про видачу листка непрацездатності як продовження раніше виданого з дати наступної за датою завершення періоду непрацездатності, засвідченого раніше виданим листком непрацездатності, приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності керівник закладу.

Згідно з пунктом 6 Наказу № 1066 у випадках, передбачених підпунктами 1 – 6 пункту 8 цього Наказу, дозволяється видача листків непрацездатності в паперовій формі до 01 січня 2023 року.

Таким чином, МОЗ спростило процедуру формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність (далі — МВТН) для наших громадян, які виїхали за кордон через військову агресію російської федерації проти України. Це в першу чергу стосується вагітних жінок, які починаючи з 30-го тижня вагітності мають право на формування листка непрацездатності і, як наслідок, на отримання допомоги по вагітності та пологах, а також тимчасово непрацездатних громадян за категоріями: «Захворювання або травма загального характеру», «Догляд за хворою дитиною», «Ортопедичне протезування». У цих випадках громадяни України мають право на оформлення електронного листка непрацездатності (далі — е-ЛН) та отримання лікарняних. Для цього, перш за все, потрібно зв’язатися зі своїм сімейним/лікуючим лікарем. Під час дії воєнного стану це можна зробити за допомогою месенджеру чи електронної пошти. Для формування МВТН лікар повинен отримати підтвердження підстави набуття тимчасової непрацездатності. Таким підтвердженням має бути медичний документ (довідка чи виписка), в якому буде вказаний діагноз/статус пацієнта. Якщо медичний документ був отриманий за кордоном, лікар може запросити переклад документа українською мовою. У виданих за кордоном медичних документах зазначається діагноз із використанням Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ–10). Тож потрібно враховувати цей класифікатор під час формування МВТН в електронній системі охорони здоров’я. Формувати МВТН за такою процедурою можна під час дії воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення або скасування.

МОЗ на своєму сайті навів вичерпну інформацію про те, як і де українцям, які перебувають за кордоном, отримати безкоштовну медичну допомогу: від консультацій та обстежень — до стаціонарного лікування.

Стосовно нововведень заступник міністра охорони здоров’я Марія Карчевич повідомила таке: «На час воєнного стану ми дозволили лікуючим лікарям формувати МВТН без особистого прийому вагітної, щоб і надалі гарантувати вагітним жінкам право на фінансову допомогу від держави. Як це виглядатиме на практиці? Вагітна має зв’язатися з лікарем, який вів або веде її вагітність, і заявити про бажання сформувати МВТН. Якщо контакт зі своїм лікарем був втрачений, можна звернутися до іншого. Однак у такому випадку потрібно надати лікарю документ, який підтверджує вагітність та її термін. Це може бути довідка або виписка з останнього огляду вагітної в лікаря в країні її перебування».

За словами заступника міністра охорони здоров’я, лікар перевірить попередні медичні записи про вагітність в електронній системі охорони здоров’я та створить МВТН, що стане підставою для автоматичного створення е-ЛН.

МОЗ рекомендує вагітним жінкам тримати зв’язок зі своїм лікуючим лікарем. На період дії воєнного стану медичну консультацію можна отримати за допомогою технічних засобів комунікації.

Наказом № 675 у Порядку формування ЛН оновлено пункт 2 розділу ІІ, згідно з яким листок непрацездатності формується в Реєстрі на підставі інформації про медичний висновок (медичні висновки) у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — РЗО).

Ідентифікованою вважається особа щодо якої інформація, яка надійшла з електронної системи охорони здоров’я, співпадає з відомостями РЗО за критеріями:

реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії (за наявності) та номеру паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті) — 100 % символів;

прізвища, імені та по батькові (за наявності) особи — понад 90,0 % символів.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми