Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві

21 березня 2024 року набрала чинності постанова Правління Пенсійного фонду України «Про затвердження Порядку призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 26.01.2024 № 4-1.

Цим документом Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) затвердив Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (далі — Порядок № 4-1). Одночасно скасовано Порядок призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування України (далі — ФССУ) від 19.07.2018 № 11, та Порядок надання страхових виплат, фінансування витрат на медичну та соціальну допомогу, передбачених загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання для внутрішньо переміщених осіб, затверджений постановою правління ФССУ від 12.12.2018 № 27.

Затвердження Порядку № 4-1 та скасування вищевказаних Порядків, затверджених ФССУ, обумовлено змінами в законодавстві, які відбулися з 01.01.2023, зокрема, з цієї дати страховиком є ПФУ, а не ФССУ.

Порядком № 4-1 визначається механізм призначення, перерахування та здійснення таких страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності:

  • допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання;
  • щомісячна страхова виплата втраченої заробітної плати (або відповідної її частини);
  • страхова виплата потерпілому під час його професійної реабілітації;
  • страхова виплата при тимчасовому переведенні потерпілого на легшу, нижчеоплачувану роботу;
  • одноразова допомога потерпілому;
  • страхові виплати вразі смерті потерпілого;
  • страхова виплата дитині, яка народилася зінвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;
  • страхові витрати на соціальну допомогу, інші витрати на відшкодування шкоди, які включають:

– компенсацію витрат на проїзд потерпілого, який став особою з інвалідністю, до місця лікування та/або реабілітації і у зворотному напрямку та витрат на проїзд і житло особи, яка супроводжує потерпілого до місця лікування та/або реабілітації (якщо потерпілому визначено потребу в супроводі);

– відшкодування витрат на надання соціальної послуги догляду вдома;

– відшкодування витрат на виплату щомісячної грошової компенсації вартості заходів, необхідних для надання соціальної послуги натуральної допомоги;

– відшкодування витрат на поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг.

Порядок № 4-1 деталізує норми статей 29–45 розділу V Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV, зокрема, регулює питання звернення за призначенням (перерахуванням), здійсненням страхових виплат, підготовки і подання документів для призначення (перерахування, продовження) страхових виплат та формування електронної справи про страхові виплати. В додатках 1–5 до Порядку № 4-1 наведено форми заяв для здійснення страхових виплат, а в додатку 6 наведено Пам’ятку одержувача страхової виплати.

Згідно з розділом IV Порядку № 4-1 допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (далі — допомога по тимчасовій непрацездатності) призначається та виплачується страхувальником у розмірі 100% середньої заробітної плати (оподатковуваного доходу). При цьому перші 17 днів тимчасової непрацездатності оплачуються за рахунок коштів підприємства, а починаючи з 18 дня непрацездатності — за рахунок коштів соціального страхування (ПФУ).

Підставою для оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності є листок непрацездатності, виданий відповідно до чинних нормативно-правових актів, із зазначеними в ньому відповідними причинами тимчасової непрацездатності та акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання (отруєння) за формою, встановленою Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337.

Середньомісячний заробіток для обчислення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності визначається згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 № 1266 (далі — Порядок № 1266).

Якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку потерпілий з поважних причин, визначених Порядком № 1266, не мав заробітку (доходу, грошового забезпечення), середня заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на день настання права на страхову виплату.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми
Змінено строки зберігання документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності