Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини

03 квітня 2024 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку надання відпустки при народженні дитини» від 29.03.2024 № 356. Цим документом внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.07.2021 № 693 (далі — Порядок № 693), якими уточнено документи, які потрібно подавати для отримання відпустки при народженні дитини. Зміни обумовлено приведенням норм Порядку № 693 у відповідність до норм статті 77-3 «Відпустка при народженні дитини» Кодексу законів про працю України та статті 19-1 «Відпустка при народженні дитини» Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР, до яких з 24.12.2023 були внесені зміни, про які ми докладно повідомляли.

Відтепер, крім чоловіка, дружина якого народила дитину, згідно з оновленими підпунктами 2 і 3 пункту 3 Порядку № 693 право на відпустку при народженні дитини мають:

– батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, що підтверджується письмовою заявою матері дитини та свідоцтвом про народження дитини, в якому зазначена відповідна інформація про батька дитини;

– баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною, мати (батько) якої є одинокою матір’ю (одиноким батьком), на підставі письмової заяви одинокої матері (одинокого батька) дитини.

Крім того, викладеним у новій редакції пунктом 7 Порядку № 693 тепер визначено, що особи, зазначені у підпункті 2 пункту 3 цього Порядку, під час подання письмової заяви про надання відпустки повинні пред’явити свідоцтво про народження дитини, у якому зазначена відповідна інформація про батька дитини (раніше було — документ, необхідний для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтво про народження дитини), та письмову заяву матері дитини про те, що вони з батьком дитини спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Таким чином, тепер батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови, що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, для отримання відпустки при народження дитини має подати роботодавцю свідоцтво про народження дитини, у якому зазначена відповідна інформація про батька дитини, та письмову заяву матері дитини про те, що вони з батьком дитини спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. При цьому пункт 7 Порядку № 693 вже не містить норму про те, що батько дитини має також подати довідку про реєстрацію місця проживання. Про недоцільність подання такої довідки ми повідомляли у статті «Надання відпустки при народженні дитини» (див. ВПЗ № 3/2024, стор. 63) і добре, що Кабмін скасував норму про її подання.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми
Змінено строки зберігання документів, які стосуються фінансово-господарської діяльності