Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Внесено зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України, якими відкориговано перелік та дати святкових і неробочих днів

30 липня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України» від 14.07.2023 № 3258-ІХ (далі — Закон № 3258). Цим Законом внесено зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), якою встановлено перелік святкових і неробочих днів.

Відтепер 7 січня вже не є святковим днем, при цьому Різдво Христове буде святковим днем лише 25 грудня. Таким чином, з 30 липня 2023 року в Україні встановлено 11 святкових і неробочих днів.

Також змінено дати двох святкових днів. Відтепер День Української Державності буде 15 липня (був 28 липня), а День захисників і захисниць України буде 1 жовтня (був 14 жовтня).

У пояснювальній записці до Закону № 3258, де наведено обґрунтування та мета його прийняття, зазначено таке:

«1. Обґрунтування необхідності прийняття нормативно-правового акта

В умовах повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України продовжується потужне відродження Української нації. Невпинна успішна боротьба за свою ідентичність сприяє внутрішньому усвідомленню та бажанню кожного українця проживати власне життя зі своїми традиціями, святами тощо.

Українському народові тривалий час нав’язувались російська ідеологія у майже всіх сферах життя, у тому числі стосовно дотримання юліанського календаря та святкування Різдва Христового 7 січня. Різдво Христове — це велике християнське свято, яке є невід’ємною частиною нашої української культури. Більшість православних християн світу святкують Різдво Христове 25 грудня. Православна церква України 24 травня 2023 року на Архієрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий — новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу та яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня.

Зміна дати святкування Різдва Христового зумовлює необхідність перенесення на тринадцять повних календарних днів дат відзначення Дня Української Державності (з 28 липня на 15 липня) та Дня захисників і захисниць України (з 14 жовтня на 1 жовтня).

2. Цілі і завдання законопроекту

Метою законопроекту є відмова від російської спадщини нав’язування відзначення Різдва Христового 7 січня та встановлення дати святкування Різдва Христового 25 грудня. І, як наслідок, перенесення дат святкування Дня Української Державності (з 28 липня на 15 липня), коли вшановується пам’ять видатного державотворця святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого, та Дня захисників і захисниць України (з 14 жовтня на 1 жовтня), яке пов’язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці».

На завершення нагадаємо, що згідно з частиною 6 статті 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 73 КЗпП.

Отже, у період дії воєнного стану в сфері відносин, які регулюються трудовим законодавством, норми статті 73 КЗпП не діють, тобто немає святкових і неробочих днів (вони є звичайними робочими чи вихідними днями). Відповідно, на ці дні щорічна відпустка та додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, не продовжуються, а при розрахунку відпускних зазначені дні не виключаються з розрахункового періоду.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми