Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Мінфін оновив форму Податкового розрахунку (єдиного звіту) і Порядок його заповнення та подання

05 травня 2023 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4» від 02.03.2023 № 113, яким внесено зміни до:

– форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок), затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (далі — Наказ № 4);

– Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого Наказом № 4 (далі — Порядок № 4).

Форму Податкового розрахунку та додатки 1, 3, 4ДФ та 6 до неї викладено у нових редакціях.

Одразу зазначимо, що оновлення форми Податкового розрахунку не пов’язане зі зміною звітного (податкового) періоду з кварталу на місяць, оскільки останнє можливе лише після внесення змін до Податкового кодексу України (далі — ПКУ) та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (наразі таких змін немає, хоча відповідний законопроект № 6120 від 30.09.2021 був прийнятий за основу ще 06.09.2022).

За оновленою формою Податковий розрахунок роботодавці повинні вперше подати за звітний період — IІІ квартал 2023 року, оскільки оприлюднення цієї нової форми відбулося у місяці ІІ кварталу 2023 року. Це випливає з норм пункту 46.6 ПКУ, відповідно до якого до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення. Але не виключено, що Державна податкова служба України та Пенсійний фонд України будуть наполягати на поданні оновленого Податкового розрахунку вже за IІ квартал 2023 року, оскільки це допоможе роботодавцям (страхувальникам, податковим агентам) подати більш коректну інформацію по фізичних особах (застрахованих особах, платниках податку).

Що стосується змін у формі Податкового розрахунку та Порядку № 4, то вони обумовлені змінами у ПКУ та інших законодавчих актах.

Так, у зв’язку зі зміною страховика у формі Податкового розрахунку та Порядку № 4 текст «фонд соціального страхування» замінено текстом «Пенсійний фонд України» у відповідному відмінку.

До заголовної частини Податкового розрахунку в підрозділі 09 «Ознака платника єдиного внеску» додано рядок 095 «Резидент Дія Сіті». Одночасно пункт 1 розділу IІІ Порядку № 4 доповнено абзацом двадцять сьомим, відповідно до якого позначкою «Х» зазначається ознака платника податків «095 – резидент Дія Сіті». Таким чином, юридичні особи, які є резидентами Дія Сіті, мають ставити позначку «Х» в рядку 095 заголовної частини Податкового розрахунку.

До таблиці додатка 1 (далі — Д1) додано новий реквізит (графу) 26 «Ознака наявності трудового договору з нефіксованим робочим часом (1 – так, 0 – ні)». У виносці 18 до цього реквізиту (графи) вказано, що в ньому зазначається інформація про наявність та/або відсутність трудового договору з нефіксованим робочим часом. В новому абзаці шістдесят третьому пункту 1 розділу IV Порядку № 4 прописали наступне:

«У графі 26 «Ознака наявності трудового договору з нефіксованим робочим часом18 (1 – так, 0 – ні)» встановлюється відповідно до статті 211 глави III Кодексу законів про працю України. Ознака «1» проставляється у разі, якщо працівник виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, ознака «0» — якщо до працівника не застосовуються умови статті 211 глави III Кодексу законів про працю України».

Отже, у реквізиті (графі) 26 Д1 по працівниках, з якими роботодавцем на підставі статті 21-1 КЗпП укладено трудовий договір з нефіксованим робочим часом, зазначається ознака «1», по решті працівників — ознака «0».

У додатку 4ДФ з розділу ІІ таблиці виключено два рядки, де відображалася загальна інформація про доходи від продажу сільськогосподарської продукції. Одночасно з назви розділу ІІ прибрали текст «сільськогосподарську продукцію». Отже, тепер доходи, нараховані та виплачені податковими агентами фізичним особам – продавцям власної сільськогосподарської продукції, потрібно відображати в розділі І персоніфіковано за ознакою доходу 179.

Зміни внесено й до розділу 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку № 4 (далі — Довідник ознак доходів), оскільки у зв’язку зі змінами, внесеними до ПКУ у 2022–2023 роках, назви деяких доходів, для яких встановлено ознаки, не відповідають назвам доходів, зазначеним у відповідних підпунктах статей 164 та 165 ПКУ.

Так, застосування ознак доходів 125, 127, 128, 151, 163, 179, 183, 187, 188, 190, 193 припинилось 31.12.2022 для колишніх доходів, а з 01.01.2023 для цих ознак доходів запроваджено нові доходи відповідно до норм ПКУ.

Зокрема, за ознакою доходу 125 тепер відображаються суми пенсійних внесків, що сплачуються роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку та/або за договорами добровільного медичного страхування в межах 30 відсотків нарахованої заробітної плати такому працівнику (пп. «в» пп. 164.2.16 ПКУ).

За ознакою доходу 127 тепер відображаються інші доходи, крім зазначених у статті 165 ПКУ (пп. 164.2.20 ПКУ). Тобто тепер опис цієї ознаки не містить текст «крім сум грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, особами рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби».

За ознакою доходу 128 тепер відображаються cума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги, компенсацій, вартість соціальних послуг та реабілітаційної допомоги (включаючи грошові компенсації особам з інвалідністю, на дітей з інвалідністю при реалізації індивідуальних програм реабілітації осіб з інвалідністю, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги особам з інвалідністю з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю згідно із законом, а також вартість соціальної допомоги в натуральній формі малозабезпеченим сім’ям, що отримана від надавачів соціальних послуг відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» (пп. 165.1.1 ПКУ).

За ознакою доходу 151 тепер відображаються сума страхової виплати, страхового відшкодування або викупна сума, отримана платником податку за договором страхування від страховика-резидента або страховика-нерезидента, іншого ніж довгострокове страхування життя (у тому числі страхування довічних пенсій) та недержавне пенсійне забезпечення, та сума страхових (регламентних) виплат, страхових відшкодувань, що здійснюються Моторним (транспортним) страховим бюро України (пп. 165.1.27 ПКУ).

За ознакою доходу 163 тепер відображаються суми коштів, надані благодійними організаціями, громадськими об’єднаннями, включеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій, всеукраїнськими громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю та їх спілками платникам податку – учасникам конгресів, симпозіумів, зборів, конференцій, пленумів, з’їздів, фестивалів, виставок, концертів, реабілітаційних заходів, фізкультурно-спортивних заходів, конкурсів, тренінгів та семінарів, які проводяться такими організаціями, як компенсація витрат на проживання, харчування та проїзд до місця проведення заходів та у зворотному напрямку. Зазначені витрати не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку в межах норм відшкодування витрат на відрядження, встановлених для державних службовців і працівників підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів (пп. 165.1.42 ПКУ).

За ознакою доходу 179 тепер відображаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, у тому числі доходи, отримані від продажу власної продукції тваринництва груп 1 – 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД (пп. 165.1.24 ПКУ).

За ознакою доходу 187 тепер відображається сума благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками – фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, в порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (пп. «а» пп. 165.1.54 ПКУ).

Довідник ознак доходів також доповнено новими ознаками доходів 204 – 209:

204 — суми пенсійних внесків, що сплачуються резидентом Дія Сіті за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення та/або за договорами добровільного медичного страхування платника податку – гіг-спеціаліста в межах 30% нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту (пп. «г» пп. 164.2.16 ПКУ);

205 — суми благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, учасникам бойових дій та/ або фізичним особам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії (пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ);

206 — сума доходу, отриманого платником податку у вигляді підтримки, наданої Фондом Президента України з підтримки освіти, науки та спорту (пп. 165.1.62 ПКУ);

207 — сума винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора відповідно до Закону України «Про встановлення винагороди за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора» (пп. 165.1.63 ПКУ);

208 — сума коштів або вартість майна (послуг), що надаються фізичній особі – волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, в частині витрат неприбуткової організації, що залучає до своєї діяльності волонтерів, на проведення медичного огляду та вакцинації волонтера, інших лікувально-профілактичних заходів, безпосередньо пов’язаних з наданням волонтерської допомоги такою особою відповідно до Закону України «Про волонтерську діяльність» (пп. 165.1.64 ПКУ);

209 — сума відшкодування неприбутковою організацією особі – волонтеру, з якою укладено договір про провадження волонтерської діяльності, документально підтверджених витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги, у розмірі та відповідно до переліку, що передбачені статтею 11 Закону України «Про волонтерську діяльність» (пп. 165.1.65 ПКУ).

У додатку 6 (далі — Д6) відкоригували нумерацію рядків заголовної частини — оскільки після рядка 031 не було рядка 032, то колишні рядки 033 та 034 стали відповідно рядками 032 та 033. Також видалили виноску 13 під таблицею, оскільки її не було в самій таблиці.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми