Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

ФССУ роз’яснив, хто має профінансувати виплату «лікарняних» і «декретних» працівникам в період призупинення дії трудового договору під час воєнного стану

Фонд соціального страхування України (далі — ФССУ) на своєму сайті розмістив роз’яснення з питання, хто має профінансувати виплату «лікарняних» і «декретних» працівникам в період призупинення дії трудового договору під час воєнного стану.

Докладно про те, що таке призупинення дії трудового договору, йдеться в редакційній статті.

Наводимо роз’яснення ФССУ повністю.

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

РОЗ’ЯСНЕННЯ

від 01.04.2022

Лікарняні українським працівникам, з якими через війну призупинили трудовий договір, заплатить росія

В умовах воєнного часу українські роботодавці можуть призупинити дію трудового договору зі своїми працівниками — у такому випадку працівник тимчасово припиняє виконувати роботу, однак трудові відносини зберігаються.

Оскільки в період призупинення дії трудового договору з припиненням виплати заробітної плати факт втрати заробітку через хворобу або травму відсутній, це тягне за собою також припинення права на компенсацію втраченого заробітку через тимчасову непрацездатність за рахунок роботодавця та за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (важливе виключення — виплати по вагітності та пологах: декретні допомоги ФССУ профінансує незалежно від призупинення дії договору).

Водночас, компенсація усіх втрачених працівником внаслідок нападу росії коштів покладається на державу-агресора: росія зобов’язана відшкодувати українцям понесені збитки, у тому числі за час тимчасової непрацездатності.

Це передбачено Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX, який набув чинності 24.03.2022: відшкодування заробітної плати, гарантійних і компенсаційних виплат працівникам у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Слідкувати за станом оплати лікарняних працівники можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегами  #фінансування_оперативно  та  #фінансування_страхувальників.

Актуальний перелік і контакти відділень ФССУ, які продовжують роботу в умовах воєнного стану, оновлюються за посиланням: https://bit.ly/3LaDkIw

 


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми