Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Уряд дозволив не проводити атестацію робочих місць за умовами праці, строк проведення якої настав у період воєнного стану

06 липня 2023 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 30.06.2023 № 660. Цим документом внесено зміну до пункту 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 № 442 (далі — Порядок № 442).

Пункт 4 Порядку № 442 після абзацу другого доповнено новими абзацами такого змісту:

«Атестація, строк проведення якої настав у період воєнного стану, за рішенням роботодавця, погодженим із профспілкою, проводиться протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Результати атестації, проведеної до введення воєнного стану в Україні, продовжують діяти та використовуються у період воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування.».

Таким чином, роботодавцям дозволили не проводити атестацію робочих місць за умовами праці, якщо строк її проведення настав у період воєнного стану. Таку атестацію потрібно буде провести протягом 6 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Прийняття коментованої постанови викликано тим, що під час воєнного стану на деяких підприємствах неможливо своєчасно провести атестацію робочих місць за умовами праці, що фактично позбавляє працівників права на отримання пільг та компенсацій, а також на зарахування періоду роботи зі шкідливии і небезпечними умовами праці до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Нагадаємо, що в мирний час згідно з Порядком № 442 атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому. Атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на 5 років.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми