Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Затверджено форму припису про скасування наказу роботодавця про призупинення трудового договору та форму попередження

23 травня 2023 року набрав чинності наказ Міністерства економіки України «Про внесення змін до наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 27 жовтня 2020 року № 2161» від 09.03.2023 № 1243 (далі — Наказ № 1243).

Наказ № 1243 прийнято на виконання норм, зокрема, Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Нагадаємо, що з 19.07.2022 частиною 3 статті 13 «Призупинення дії трудового договору» Закону № 2136 встановлено, що у разі незгоди працівника (працівників) із наказом (розпорядженням) роботодавця про призупинення дії трудового договору працівником або профспілкою за дорученням працівника (працівників) відповідний наказ (розпорядження) може бути оскаржений до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю (тобто до Державної служби України з питань праці), або його територіального органу, який, вивчивши зміст наказу (розпорядження) та підстави для його видання, за погодженням з військовою адміністрацією може внести роботодавцеві припис про скасування відповідного наказу (розпорядження) або про усунення порушення законодавства про працю іншим шляхом, що є обов’язковим до виконання роботодавцем протягом 14 календарних днів з дня отримання такого припису.

Наказом № 1243 внесено зміни до наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України «Про затвердження форм документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю Державною службою України з питань праці» від 27.10.2020 № 2161 (далі — Наказ № 2161).

З назви Наказу № 2161 виключено слова «при здійсненні заходів державного нагляду та контролю». Таким чином, тепер Наказ № 2161 має нову назву «Про затвердження форм документів, що складаються Державною службою України з питань праці».

Крім того, з преамбули Наказу № 2161 та тексту документів, затверджених цим Наказом (з форм 1–8), виключено текст про постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю» від 21.08.2019 № 823, оскільки цю постанову визнано протиправною та нечинною Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 28.04.2021 № 640/17424/19, залишеним без змін Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 14.09.2021 № 640/17424/19.

Головним нововведенням є те, що Наказом № 2161 тепер затверджено також:

– форму припису про скасування наказу (розпорядження) роботодавця або усунення порушень законодавства про працю щодо призупинення дії трудового договору (форма 16);

– форму попередження (форма 17).

Зауважимо, що форма припису про скасування наказу (розпорядження) роботодавця або усунення порушень законодавства про працю щодо призупинення дії трудового договору (форма 16) оформляється Держпраці або її територіальним органом у випадках, передбачених вищепроцитованою частиною 3 статті 13 Закону № 2136. Отже, затвердження форми зазначеного припису (форми 16) нарешті дає можливість Держпраці або її територіальним органам реалізувати норму частини 3 статті 13 Закону № 2136 та скасувати незаконне призупинення роботодавцем дії трудового договору з працівником під час воєнного стану.

Нагадаємо, що раніше Держпраці у листі від 18.08.2022 (див. ВПЗ № 5/2022, стор. 121) повідомила, що розгляд питання щодо скасування наказу про призупинення дії трудового договору буде можливим після затвердження відповідної форми припису.

Форма попередження (форма 17) оформляється, коли до роботодавця, який є платником єдиного податку I–III груп, застосовується попередження у випадку порушення законодавства про працю, відповідальність за яке передбачена абзацом другим або шостим частини другої статті 265 Кодексу законів про працю України.

Одночасно визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України «Про затвердження форми попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю» від 19.05.2020 № 919.

Також Наказом № 1243 внесено зміни до форм документів, затверджених Наказом № 2161, які складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю Державною службою України з питань праці.

Зокрема, у формі акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду (форма 1) Перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю) доповнено новим пунктом такого змісту:

«7. Перелік питань для проведення заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану, з питань виявлення неоформлених трудових відносин та законності припинення трудових договорів, визначений згідно з додатком 7 до цього Акта**».

Крім того, у формі вищенаведеного акта (форма 1) Перелік нормативно-правових актів, відповідно до яких складено перелік питань для проведення заходу державного нагляду (контролю), доповнено новим пунктом такого змісту:

«7. Перелік нормативно-правових актів, відповідно до яких складено перелік питань для проведення заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану, з питань виявлення неоформлених трудових відносин та законності припинення трудових договорів, визначений згідно з додатком 7 до цього Акта**».

Одночасно вищезазначений акт (форма 1) доповнено додатком 7 з назвою «Перелік питань для проведення заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану, з питань виявлення неоформлених трудових відносин та законності припинення трудових договорів».


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми