Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Набрав чинності Закон України, яким внесено зміни до Податкового кодексу України

3 січня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» від 13.12.2022 № 2836-IX (далі — Закон № 2836). Як випливає з назви цього Закону, ним внесено зміни, зокрема, до Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Про більшість цих змін, а також про інші нововведення 2023 року, зокрема, про сплату авансових внесків з податку на прибуток підприємств, скасування окремих пільг з ПДВ, нові ставки акцизного податку, ліміти річного доходу для ФОП та розміри єдиного податку для ФОП у 2013 році, докладно повідомило Головне управління ДПС у Полтавській області в роз’ясненні «Щодо основних новацій та перспектив податкового законодавства у 2023 році» від 30 грудня 2022 року, тому детально на них зупинятися не будемо.

Податковий орган також повідомив, що розміри єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування (далі — ЄСВ) у 2023 році будуть такими:

мінімальний ЄСВ — 1474 грн за місяць (22% від мінімальної зарплати);

максимальний ЄСВ — 22 110 грн за місяць (22% від 15 мінімальних зарплат).

Що стосується змін у ПКУ, які стосуються оподаткування доходів фізичних осіб податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) та військовим збором (далі — ВЗ), то зміна лише одна. Так, підпункт «б» підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 ПКУ доповнено нормою, згідно з якою до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума міжнародних премій у сфері наукової, науково-технічної діяльності, стипендій, грантів, що виплачуються (надаються) в рамках фінансування наукових (науково-технічних) проектів, виконання яких здійснюється відповідно до міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та які зареєстровані відповідно до статті 66 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».

Крім того, є позитивне нововведення, яке стосується сплати штрафних санкцій у разі самостійного виправлення помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання.

Так, у викладеному в новій редакції підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ тепер є абзац, яким встановлено таке:

«У разі самостійного виправлення платником податків, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 цього Кодексу, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 цього Кодексу, та пені».

В пункті 1 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2836 зазначено, що вищенаведена норма застосовується починаючи з 27 травня 2022 року.

Нагадаємо, що раніше підпункт 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ містив норму, відповідно до якої у разі самостійного виправлення платником податків у податкових періодах до 25 липня 2022 року, з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання у звітних (податкових) періодах, що припадають на період дії воєнного стану, такі платники звільняються від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 цього Кодексу, та пені.

Таким чином, тепер якщо платник податку (роботодавець, податковий агент) у звітних (податкових) періодах, що припадають на період з 27 травня 2022 року і до кінця воєнного стану, припустився помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання (зокрема з ПДФО та ВЗ), і самостійно виправив такі помилки до кінця воєнного стануне до 25 липня 2022 року) з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 ПКУ (зокрема, подав уточнюючий Податковий розрахунок), то такий платник податку (роботодавець, податковий агент) звільняється від нарахування та сплати штрафів, передбачених пунктом 50.1 ПКУ (у розмірі 3% від суми недоплати при поданні уточнюючого розрахунку або 5% від суми недоплати при відображенні суми недоплати у складі податкової декларації за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання), та пені.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми