Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Внесено зміни до Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів

27 січня 2023 року набрав чинності наказ Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України «Про внесення змін до Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів» від 19.12.2022 № 947, з урахуванням змін, внесених до нього наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 11.01.2023 № 17 (далі — Наказ № 947).

Наказом № 947 внесено зміни до Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 07.06.2010 № 340 (далі — Положення № 340).

Так, пункт 1.4 розділу I Положення № 340 доповнено новим абзацом, згідно з яким це Положення не поширюється на перевезення пасажирів чи/та вантажів, які здійснюються транспортними засобами спеціального та спеціалізованого призначення суб’єктів господарювання незалежно від форм власності, що здійснюють експлуатаційне утримання, будівництво та поточний ремонт автомобільних доріг загального користування, вулиць у населених пунктах, а також інших об’єктів транспортної інфраструктури в радіусі не більше 150 км від об’єкта будівництва (ремонту), які обладнані спеціальними світловими сигнальними пристроями відповідно до пункту 3.6 розділу 3 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1306, за умови наявності у водія відповідного транспортного засобу первинного документа, що фіксує маршрут руху такого транспортного засобу, а також у разі забезпечення експлуатації дорожніх об’єктів у надзвичайних ситуаціях, за несприятливих погодно-кліматичних умов, у разі деформації та пошкодження елементів дорожніх об’єктів і виникнення інших перешкод у дорожньому русі.

Крім того, пункт 1.5 розділу I Положення № 340 доповнено новим абзацом, яким встановлено, що термін «первинний документ» вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон про бухоблік).

Нагадаємо, що відповідно до статті 1 Закону про бухоблік первинний документ — документ, який містить відомості про господарську операцію. Обов’язкові реквізити, які повинні мати первинні документи, що можуть бути складені у паперовій або в електронній формі, наведено у статті 9 Закону про бухоблік.

До первинних документів належить, зокрема, товарно-транспортна накладна, форма якої (форма № 1-ТН) наведена у додатку 7 до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 № 363.

Таким чином, визначено ще одну категорію транспортних засобів, на водіїв яких не поширюються норми Положення № 340, за умови дотримання норм, визначених у пункті 1.4 розділу I Положення № 340.

Нагадаємо, що Положення № 340 встановлює особливості регулювання робочого часу та часу відпочинку водіїв колісних транспортних засобів та порядок його обліку. Вимоги цього Положення поширюються на автомобільних перевізників та водіїв, які здійснюють внутрішні перевезення пасажирів чи/та вантажів колісними транспортними засобами, крім випадків, зазначених у пункті 1.4 розділу I Положення № 340.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми