Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Внесено зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку

16 лютого 2024 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Змін до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску» від 26.12.2023 № 720 (далі — Наказ № 720). Цим наказом внесено зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2020 № 773 (далі — Порядок № 4).

Зміни до Порядку № 4 обумовлені необхідністю виправлення в ньому помилок, а також необхідністю приведення його норм у відповідність до норм Податкового кодексу України (далі — ПКУ), до якого протягом 2023 року вносились зміни.

Так, у пункті 3 розділу ІІ Порядку № 4 уточнюється, що юридична особа під час подання Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок) за відокремлений підрозділ зазначає дані про відокремлений підрозділ в рядку 033не 032, як помилково було зазначено дотепер у Порядку № 4) заголовної частини Податкового розрахунку (це передбачено і формою Податкового розрахунку).

У рядку 032 Податкового розрахунку зазначається Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) за місцезнаходженням податкового агента або відокремленого підрозділу, якщо Податковий розрахунок подається за відокремлений підрозділ (абз. дев’ятий пп. 1 п. 4 розд. IV Порядку № 4).

Також виправлено помилку у другому реченні абзацу двадцять четвертого підпункту 2 пункту 4 розділу IV Порядку № 4, а саме цифру «8» замінено цифрою «9», тобто за відсутності у фізичної особи пільг у звітному періоді прочерк проставляється у графі 9 «Ознака подат. соц. пільги», а не у графі 8 розділу І додатка 4ДФ до Податкового розрахунку.

Крім того, внесено зміни до додатків до Порядку № 4. Так, додаток 1 «Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» до Порядку № 4 доповнено новим рядком з кодом застрахованої особи 81 «Особи, які мають спеціальне звання Бюро економічної безпеки України». Цей код по вказаним особам зазначається в реквізиті 08 «Код категорії ЗО» додатка 1 (Д1) до Податкового розрахунку.

У розділі 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 до Порядку № 4 додано нові ознаки доходів фізичних осіб 210 (допомога по частковому безробіттю), 211 (компенсація за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна) та внесено редакційні правки щодо ознак доходів фізичних осіб 111, 112, 156, 189, 193 відповідно до оновлених норм ПКУ. Ці ознаки доходів зазначаються в реквізиті 06 «Ознака доходу» додатка 4ДФ до Податкового розрахунку.

Оскільки Наказ № 720 набрав чинності 16 лютого 2024 року, тобто у І кварталі 2024 року, то вищенаведені зміни потрібно буде враховувати при поданні Податкового розрахунку за ІІ квартал 2024 року.


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми