Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Держпраці роз’яснила, чи переносяться вихідні дні, на які припадають святкові дні, під час воєнного стану

Головне управління Держпраці в Одеській області надало роз’яснення стосовно перенесення вихідних днів під час воєнного стану.

Нагадаємо, що у 2022 році неробочий день — релігійне свято — Пасха припав на неділю 24 квітня 2022 року. У зв’язку з цим в мирний час на підставі частини третьої статті 67 Кодексу законів про працю України вихідний день — неділя 24 квітня мав бути перенесений на понеділок 25 квітня. Але частиною 6 статті 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX встановлено, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої – п’ятої статті 67 та статей 71 – 73 (святкові і неробочі дні) Кодексу законів про працю України.

Враховуючи те, що святкові та неробочі дні, визначені статтею 73 КЗпП, в період дії воєнного стану скасовуються, регіональне управління Держпраці зробило висновок, що вихідний день у неділю 24 квітня 2022 року не переноситься, а працівники мають працювати в понеділок 25 квітня 2022 року з оплатою праці як у звичайний (не святковий) робочий день.

Такий самий висновок зроблено в редакційній статті. Звертаємо увагу, що якщо воєнний стан буде продовжено з 25 квітня ще на 30 діб, то робочими днями будуть також понеділки 2 і 9 травня, які в мирний час мали бути відповідно вихідним та святковим днями.

Наводимо роз’яснення Головного управління Держпраці в Одеській області повністю.

  

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРАЦІ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

 РОЗ’ЯСНЕННЯ

 від 04.04.2022

 Перенесення вихідних днів під час воєнного стану

Згідно зі ст. 73 КЗпП одним зі святкових днів в році є Пасха (Великдень), який припадає на неділю.

Відповідно до ст. 67 КЗпП якщо святковий або неробочий день співпадає з суботою або неділею, то вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Тобто 25 квітня (понеділок) мав би бути вихідним.

Однак Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-IX від 15.03.2022 р. (далі — Закон № 2136-IX) встановив додаткові правила на час війни.

Так, ч. 6 ст. 6 Закону № 2136-IX говорить про наступне спеціальне правило: «У період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої – п’ятої статті 67 та статей 71 – 73 (святкові і неробочі дні) КЗпП України.»

А це означає, що у період дії воєнного стану не діють вищезазначені статті КЗпП. Отже, немає офіційних святкових та неробочих днів. Тому за цими загальними правилами, встановленими Законом № 2136-IX, під час війни працівники мають працювати в понеділок 25 квітня 2022 р. з оплатою праці як у звичайний (не святковий) робочий день.

 


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми