Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Затверджено новий Порядок повернення надміру та/або помилково сплаченого єдиного соціального внеску

24 грудня 2021 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів» від 23.07.2021 № 417 (далі — Наказ № 417). Цим наказом затверджено Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів (далі — Порядок № 417) та одночасно скасовано аналогічний Порядок, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 16.01.2016 № 6.

Порядок № 417 визначає процедуру зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний соціальний внесок, ЄСВ) або повернення платникам, на яких згідно із Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон) покладено обов’язок нараховувати, обчислювати і сплачувати ЄСВ (далі — платник), надміру та/або помилково сплачених коштів ЄСВ, в тому числі тих, які сплачені через єдиний рахунок.

У Порядку № 417 терміни вживаються в таких значеннях:

надміру сплачені кошти — суми ЄСВ, які на певну дату зараховані на належний рахунок 3556 понад нараховані суми ЄСВ на таку дату (крім сум авансових платежів, граничний строк сплати яких не настав, сплачених відповідно до абзацу другого частини восьмої статті 9 Закону);

неналежний платник — платник, з рахунку якого здійснено помилкове списання коштів та/або який не є платником ЄСВ;

помилково сплачені кошти — суми ЄСВ, які на певну дату зараховані не на належний рахунок 3556 та/або сплачені з рахунку неналежного платника;

рахунок 3556 — відповідний небюджетний рахунок за субрахунком 3556 «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску», відкритий в Державній казначейській службі України.

У випадку надмірної сплати сум ЄСВ на рахунок 3556 податковим органом здійснюється зарахування цих сум у рахунок майбутніх платежів за тим самим рахунком, відповідно до встановленого розміру ЄСВ та у порядку календарної черговості виникнення зобов’язань платника з цього платежу (п. 4 Порядку № 417).

Згідно з пунктом 5 Порядку № 417 повернення коштів здійснюється у випадках:

1) надмірної або помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на належний рахунок 3556;

2) помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій не на належний рахунок 3556;

3) помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на бюджетний рахунок за надходженнями;

4) помилкової сплати податкових зобов’язань з податків, зборів, штрафних (фінансових) санкцій та пені, передбачених Податковим кодексом України (далі — ПКУ) та іншими законами, на рахунок 3556;

5) виявлення технічної та/або методологічної помилки за сумами, які були зараховані на рахунок 3556 з єдиного рахунку.

Відповідно до пункту 6 Порядку № 417 повернення здійснюється на підставі заяви платника про повернення коштів.

У випадках, передбачених підпунктами 1, 2 та 4 пункту 5 Порядку № 417, заява про повернення коштів з рахунків 3556 (далі — заява) подається до територіального органу ДПС за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених коштів, за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку № 417.

Повернення ЄСВ у випадку, передбаченому підпунктом 3 пункту 5 Порядку № 417, здійснюється відповідно до вимог статті 43 ПКУ.

Заява може бути подана платником до територіального органу ДПС в електронній формі через електронний кабінет та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації, електронних довірчих послуг та електронного документообігу.

До заяви платник обов’язково додає копію розрахункового документа (квитанції, платіжного доручення тощо), що підтверджує сплату коштів на рахунок 3556 (до заяви в електронній формі — електронну копію зазначеного документа). Копія цього документа завіряється платником особисто.

Після надходження до територіального органу ДПС заяви, яка подана в електронній формі, інформація щодо цієї заяви автоматично вноситься до журналу реєстрації заяв про повернення надміру або помилково сплачених коштів (далі — журнал), який ведеться засобами інформаційно-телекомунікаційної системи податкових органів. Інформація щодо заяви, поданої у паперовій формі, вноситься до журналу працівником самостійного структурного підрозділу територіального органу ДПС, на який покладено функцію адміністрування ЄСВ (п. 7 Порядку № 417).

У разі надходження заяви самостійний структурний підрозділ територіального органу ДПС, на який покладено функцію адміністрування ЄСВ, у строк не більше ніж 10 робочих днів з дати надходження до територіального органу ДПС заяви проводить перевірку наданої платником інформації та формує висновок про повернення коштів з рахунків 3556 (далі — висновок) або приймає рішення про відмову у задоволенні заяви (п. 9 Порядку № 417).

Згідно з пунктом 10 Порядку № 417 заява залишається без задоволення у таких випадках:

невідповідність заяви формі, визначеній у додатку 1 до Порядку № 417;

недостовірність викладеної у заяві інформації;

– подання заяви не за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених сум ЄСВ;

– наявність у платника заборгованості зі сплати ЄСВ та/або фінансових санкцій;

ненадання документа, що додається до заяви згідно з пунктом 6 Порядку № 417 (тобто ненадання копії розрахункового документа (квитанції, платіжного доручення тощо), що підтверджує сплату коштів на рахунок 3556).

Якщо за результатами розгляду заяви встановлено правомірність повернення коштів структурний підрозділ територіального органу ДПС, на який покладено функцію адміністрування ЄСВ, вносить до журналу відмітку про правомірність повернення відповідної суми коштів, формує та реєструє в журналі висновок. Сформований висновок з накладеним кваліфікованим електронним підписом структурний підрозділ територіального органу ДПС, на який покладено функцію адміністрування ЄСВ, надсилає до структурного підрозділу територіального органу ДПС, на який покладено функцію ведення бухгалтерського обліку (п. 12 Порядку № 417).

На підставі висновку та за умови наявності поточних надходжень за день на рахунку 3556 за відповідним символом звітності, у строк не пізніше ніж 3 робочих дні з дня його отримання структурний підрозділ територіального органу ДПС, на який покладено функцію ведення бухгалтерського обліку, засобами системи дистанційного обслуговування «Клієнт казначейства — Казначейство» формує розрахунковий документ на повернення коштів з рахунку 3556, на який їх було сплачено, та подає його до відповідного головного управління Державної казначейської служби України. Останнє виконує розрахунковий документ територіального органу ДПС за рахунок поточних надходжень за день на відповідний рахунок 3556 (п. 13 Порядку № 417).

Повернення коштів, які були надміру та/або помилково сплачені на рахунки 3556, відкриті за символами звітності, які втратили чинність, у зв’язку з чим такі рахунки закрито, здійснюється з рахунків 3556, відкритих за символом звітності «204», у тому числі за рахунок поточних надходжень на такі рахунки (п. 14 Порядку № 417).

Повернення платникам коштів здійснюється за рахунок поточних надходжень на рахунок 3556, на який сплачено кошти, що повертаються, крім випадку, визначеного у пункті 14 Порядку № 417 (п. 15 Порядку № 417).


Вам також може бути цікаво

З 04 квітня 2024 року призивний вік знижено з 27 до 25 років
Внесено зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини
З 1 квітня 2024 року збільшився розмір мінімальної заробітної плати
Затверджено новий Порядок призначення та здійснення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку на виробництві
З 1 березня 2024 року діє новий стандарт діловодства ДСТУ 2732:2023
Внесено зміни до Податкового кодексу України, якими скасовано штраф за помилкове зазначення у платіжках бюджетного рахунку та введено нові податкові норми