Індикатор надійності

Підказка: Пароль повинен мати щонайменше 12 символів. Щоб зробити його сильнішим, використовуйте великі та маленькі букви, цифри, та спеціальні символи.

Держпраці роз’яснила, чи будуть вихідними днями 25 квітня, 2 травня та 9 травня

Державна служба України з питань праці надала роз’яснення, чи будуть в України вихідними днями 25 квітня, 2 травня та 9 травня. Відповідь — ні, оскільки згідно з частиною 6 статті 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136) у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої – п’ятої статті 67 та статей 71 – 73 (святкові і неробочі дні) Кодексу законів про працю України.

Отже, 25 квітня (перенесення вихідного з 24.04.2022 в мирний час), 2 травня (перенесення вихідного з 01.05.2022 в мирний час) та 9 травня (святковий день в мирний час) в період воєнного стану, що наразі триває, будуть звичайними робочими днями, робота в які оплачується в одинарному (не подвійному) розмірі.

Такий самий висновок зроблено, а також детально розглянуто норми Закону № 2136 в редакційній статті.

Наводимо роз’яснення Держпраці повністю.

 

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ПРАЦІ

РОЗ’ЯСНЕННЯ

 від 15.04.2022

 Чи будуть вихідними днями 25 квітня, 2 травня та 9 травня?

Статтею 73 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) встановлено 9 святкових днів (зокрема 1 травня — День праці, 9 травня — День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні) та 4 неробочі дні — релігійні свята, в які не проводиться робота (7 січня і 25 грудня — Різдво Христове, один день (неділя) — Пасха (Великдень), один день (неділя) — Трійця).

Відповідно до статті 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день, визначений статтею 73 КЗпП України, збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Таким чином, навесні 2022 року мали б бути вихідними днями понеділки 25 квітня (перенесення вихідного з 24.04.2022), 2 травня (перенесення вихідного з 01.05.2022) та 9 травня (святковий день).

Однак статтею 6 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено інші правила на період воєнного стану, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів.

Тому 25 квітня, 2 травня та 9 травня є звичайними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку.

 


Вам також може бути цікаво

Внесено зміни до форми припису про усунення суб’єктом господарювання порушень вимог законодавства у сфері пенсійного страхування
Пенсійний фонд реалізував можливість подання онлайн відомостей про рух кадрів роботодавцями, які бронюють працівників
Внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних та Критеріїв визначення підприємств критично важливими
Внесено зміни до Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів
Мінфін вніс зміни до Порядку обліку податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску, внесених на єдиний рахунок
Кабмін затвердив нові Порядки бронювання військовозобов’язаних та критерії визначення підприємств критично важливими